A legenda
Egy régészeti ásatás során Izrael északi részén két lefedett cserépedényben kb. 2200 éves mézet találtak ami még mindig teljesen ehet?nek nézett ki. Az ásatás vezet?je felajánlotta a lehet?séget munkatársainak hogy aki elég bátor kóstolja meg. Néhányan meg is tették majd a maradványokat elküldték elemzésre .Visszatérve az Egyesült Államokba megérkezett az eredmény. A legtöbben akik részt vettek az ásatásban a laborban voltak amikor a vezet? archeológus elkezdte felolvasni az elemzés eredményét, majd néhány perc múlva elakadt a szava és így szólt.Vannak itt néhányan akik éltek az ajánlatommal hogy kóstolják meg a mézet. Most felajánlom nekik hogy hagyják el a termet saját érdekükben.Senki sem mozdult . Ok, ha így gondolják akkor folytatom. Talán el kellett volna mondanom korábban hogy a pre-Hellénésztikus kultúrákban a halva született gyermekek testét felajánlották a Napistennek. A csuporban egy halott csecsem? maradványait találták. A test és a csontok már felbomlottak és az egészet elnyelte a méz.
Viszont a méznek abszolút normál kinézete és íze volt!
Eddig a történet amely valószín?leg egy tréfás kedv? méhész vagy archeológus agyszüleménye mert nem gondolom hogy a régészek bármelyike megkóstolna valamit amit kiás a földb?l még ha történetesen ehet? méznek néz is ki, a méhészek meg igen büszkék lehetnek szinte korlátlan ideig elálló produktumukra ami nem is az ? érdemük hanem a méheké.
A Smithsonian magazin cikke pedig arra keresi a választ mi a méz titka amit?l szinte az örökkévalóságig tárolható és nem romlik meg.
Van még néhány élelmiszer amelyeket nyers állapotban szinte a végtelenségig el lehet tárolni mint a cukor, a só, a rizs . Viszont a mézet nemcsak fogyasztani lehet hosszú id? után is ,hanem megtartja gyógyító tulajdonságait is amivel a felsorolt többiek nem rendelkeznek.
Nos mi az oka ennek, mi teszi a mézet ilyen különlegessé. Természetesen van oka ami nem más mint egy kémiai make-up, a méhek szorgos munkájának eredménye.
A méz els? és legfontosabb alkatrésze a cukor. A cukor higroszkópos ami azt jelenti természetes állapotban nagyon kevés benne a víz de nedves körülmények között képes magába szívni azt ha lezáratlan marad. A méz természetes formájában nagyon kevés vizet tartalmaz . Nagyon kevés mikroorganizmus vagy baktérium képes túlélni ezt, egyszer?en megfulladnak . Nincs idejük arra hogy elkezdjék elrontani a mézünket.
A méz természetesen savas kémhatású amely 3 és 4.5 közé esik.Ez a savasság a másik amely nem enged semmi feltörekv? kórokozót életben maradni.
A méz azonban nem egyedi a cukortartalmoban és a savasságban.A cukorgyártás mellékterméke a melasz szintén magas cukortartalmú, higroszkópos meg savas is pH 5.5 mégis egy id? után elromlik.
Akkor miért van az hogy az egyik a végtelenségig megtartja az állagát, a másik meg elromlik, pedig hasonló tulajdonságokkal rendelkeznek.A megoldás a méhekben rejlik meg a varázslatos alkimiában ahogy el?állítják a mézet.
A nektár, az els? anyag amit a méhek összegy?jtenek még igen magas víztartalommal rendelkezik 60-80 %.De a folyamatban ahogy a méz készül a méhek szinte kiszárítrják a mézet . A mézkészítés másik titka a méhek gyomrában lev? glükóz-oxidáz nevezet? enzim amely keveredik a nektárral és a folyamatban a glúkózból hidrogén-peroxid és glükonsav képz?dik. Ez a hidrogén -peroxid a következ? amely nem engedi elszaporodni a kórokozókat.
Ezek a tulajdonságok azok amelyek miatt a mézet már évszázadok óta gyógyszerként használják A remek s?r? méz befedi a sebet, megakadályozza a kórokozók szaporodását és létre hozza a sebeken a legtökéletesebb akadályt a fert?zésekkel szemben.A legkorábbi említés a gyógyászati felhasználásról sumér agyagtáblákon található amelyekb?l kit?nik hogy a receptek 30%-ában benne volt a méz mint összetev?. Az ókori egyiptomiak rendszeresen használták a mézet mindenféle b?r és szembetegségek kezelésére . Seb vagy égés természetes kötszere a méz, mert jelenlétében semmi nem él meg a seben. Mikor a méz érintkezik a sebb?l származó nedvességgel ami valószín?leg fert?zött igen kis mennyiség? hidrogén peroxid szabadul fel csak éppen annyi amennyire szükség van és ‘el van intézve a fert?tlenítés’ .
A modern orvostudomány is felfedezte magának és használ mézzel átitatott antibakteriális kötszereket, méz felhasználásával készült sebkezel? krémeket.
Nos a méhek remek technológiával tartósítják m?vüket és segítik a mézet abban hogy extrém hosszú ideig eltartható legyen, mindaddig amíg lefedve tartjuk és nem ér hozzá víz..
Forrás: www.smithsonianmag.org