A repce-, a szója- és a kukoricaolaj E-vitaminja károsítja a tüdőt

Egy nagyszabású kutatás kiderítette, hogy az E-vitaminra vonatkozó ismereteink hiányosak: feltételezzük, hogy ‘az egészséges, E-vitaminban gazdag’ olajok fogyasztása el?nyös, miközben a repce, a szója és a kukoricaolaj a tüd? gyulladásos megbetegedéséhez, és valószín?leg az asztma kialakulásához járul hozzá. Az asztmás esetek számának emelkedése egybe esik a vajról az olaj alapú diétára való átállással.

A jó hír viszont az, hogy a napraforgó olaj és az olívaolaj ezzel szemben jót tesz a tüd?nek.

olaj1Ugyanis teljesen eltér? hatása van az E-vitaminnak, attól függ?en, milyen formában van jelen: gamma-tokoferol formában, mint a szója-, a kukorica- és a repceolajban, ami rontja a tüd?funkciót, vagy alfa-tokoferol formájában, mint az olívaolajban vagy a napraforgó olajban, ami javítja azt.

“Ha fontolóra vesszük, hány embert érint ez a dolog: csak az Egyesült Államokban lehet vagy 4,5 millió ember, akinek csökkent a tüd?funkciója a magas gamma-tokoferol fogyasztás miatt” – hangsúlyozta Joan Cook-Mills professzor, immunológus (Northwestern Egyetem).

Az asztma el?fordulása az utóbbi 40 évben szaporodott meg er?sen, ami egybe esik az Egyesült Államokban a zsírról és a vajról a szója-, repce- és kukoricaolajra való átállással, amelyekr?l úgy gondolták, hogy egészségesebbek a szívnek. Más országokban, ahol lényegesen alacsonyabb az asztmások aránya, inkább olíva- és napraforgó olajat fogyasztanak az emberek.

Az Egyesült Államokban az asztma el?fordulása 8,4 százalék volt 2010-ben, és a gamma-tokoferol szintje a vérben négyszer nagyobb volt, mint “az európai és a skandináv országokban, ahol napraforgó és olívaolajjal készítik az ételeiket, mert az alfa-tokoferoltól jobban m?ködik a tüd?.”

El?zetesen, Cook-Mills egereken folytatott kísérletet, és kimutatta, hogy az alfa-tokoferol csökkentette a tüd? gyulladásra való hajlamát, meg?rizte az egészséges tüd?funkciót, a gamma-tokoferol pedig fokozta a tüd?ben a gyulladást és a légutak túlzott reakcióképességét, ami az asztmára jellemz?. A tudós feltételezte, hogy az embernél hasonló lehet a reagálás.

Embereken a vizsgálat több, mint 4500 személyre terjedt ki. Tüd?funkció tesztet végeztek a vizsgálatba bevont személyeken – 20 év alatt négyszer, és nézték a tokoferol típusát – 15 év alatt háromszor. Azoknál az embereknél, akiknél magas volt a vérben a gamma-tokoferol szintje (10 mikromolár), 10- 17 százalékkal csökkent a tüd?funkció.

Cook-Mills 2012-es kutatásában azonosította a gamma-tokoferol hatásmechanizmusát: hogyan járul hozzá a tüd? gyulladáskészségéhez. (A protein kináz C-alfa az E-vitamin mindkét formájához köt?dik, de az alfa-tokoferol meggátolja a fehérje aktivitását, míg a gamma-tokoferol feler?síti azt.)

“A 10 százalék csökkenés a tüd?funkcióban már asztmatikus, asztmát megel?z? állapot. Az embernek több gondja van a légzéssel, kevesebb leveg?t kap, nehezebb kiüríteni a leveg?t a tüd?b?l. Csökken a tüd? kapacitása. Az asztmás embernek még ennél is alacsonyabb a tüd?funkció értéke, úgyhogy ha ráadásul magas a gamma-tokoferol szintje, még nagyobb nehézséget okoz a légzés.”

A vizsgálatban az asztmás és magas gamma-tokoferol érték? személyeknek volt a legalacsonyabb a tüd?funkciójuk.

Forrás: http://www.northwestern.edu/newscenter/stories/2014/05/vitamin-e-in-canola-and-other-oils-hurts-lungs.html