A nővérke telefonja jót tesz a cukorbajnak-emelkedett érték esetén azonnali konzultációs lehetőség

(MTI) – Amerikai kutatók cukorbetegségben szenvedők és az egészségügyi gondozó rendszer között olyan telefonos kapcsolatot építettek ki, mellyel a pácienst a korábbinál biztonságosabban és eredményesebben kezelhetik.

Cukorbetegségben a biztonságos anyagcsere-egyensúly alapvetően fontos, mivel mind a magas-, mind az alacsony vércukorérték veszélyt jelent. New Yorkban Susan Lehrer, a cukorbetegek ellenőrzésével, egyensúlyban tartásával foglalkozó szervezet egyik vezetője úgy látta, hogy az eddigi módszer nem működik megfelelően. A betegeket otthonukban, személyes látogatás útján kontrolláló ápolónők igyekezete ellenére, a cukorbajban szenvedők anyagcsere állapota nem volt megfelelő egyensúlyban.
A munkacsoport az amerikai diabétesz társaság kongresszusán ismertette a 11 kórház 126 betege esetében kialakított új módszert: a betegek olyan vércukor-ellenőrzőrendszert kaptak, amely az adatokat automatikusan a központba továbbította. A rendszer azonnal riadót fújt, ha a vércukorszint 20 százalékkal meghaladta a kezelőorvos által megadott határértéket. Az illetékes nővért e-mail vagy telefon útján azonnali értesítették, ő pedig rögtön fölvette a kapcsolatot a pácienssel.
A cukorbetegség gondozásában ma már világszerte nem a pillanatnyi állapotot jelző vércukorértéket használják, hanem a glikolizált hemoglobin szintjét, amely az utolsó 6-8 hét vércukor átlagát mutatja. Ezt százalékban fejezik ki. Jól beállított cukorbetegségben a vörösvértestekben a szőlőcukorhoz kötődött vérfesték, a hemoglobin aránya 6-7 százalék között mozog.
A megfigyelési idő egy éve alatt a betegek glikolizált hemoglobin szintje átlagosan két százalékkal csökkent. Mivel a vizsgálatba belépéskor ennek a szintnek az átlaga nyolc százalék volt, a betegek eredménye igen jónak minősült, mert az egész csoport értéke a megkívánt hét százaléka alá került.
A vizsgálatot vezető orvos, Nancy Allen előadásában kiemelte, hogy a program kifejezetten gyakorlati célból született és bárhol bevezethető. A gondozó nővér és betege személyesen nem találkozott, de telefon útján rendszeresen megbeszélték a páciens állapotát, az esetleg szükséges kezelési változtatásokat, az étrendet, a mozgást. Az előadó hangsúlyozta, hogy ez a technika igen gazdaságos, miközben rendkívül hatékony.