A narancsbőr kezelésének fitoterápiája

A narancsbőrt a legtöbb nőnek nem kell bemutatni, a szerencsés kivételektől eltekintve a legtöbben már fiatal korukban szembesülnek vele – mégsem árt tisztázni, pontosan mit is takar a fogalom, és miért alakul ki. A narancsbőr „diagnosztizálásához” sokszor elég a tükörbe nézni, de a legenyhébb esetben csak a bőrt összecsippentve vehető észre.

 A narancsbőr minden olyan testrészen kialakulhat, mely az átlagnál több zsírszövetet tartalmaz. Így leginkább a fenéken és a combon jelentkezik, de az érintett testtájak közé tartozhat még a csípő, a derék, a has, a felkar, a mell, illetve a vádli és a térd is.

Hogyan alakul ki a narancsbőr?

A bőr három rétege közül a legalsóban, az úgynevezett bőraljában a nőknél sokkal több zsírszövet található, mint a férfiaknál, bizonyos területeken pedig vastagabb is ez a réteg. A bőr középső, kötőszövetes rétege, amely a benne lévő vérerek és nyirokerek hálózatán keresztül gondoskodik a bőr anyagcseréjéért, a nőknél sokkal lazább, mint a férfiaknál, mivel a bőrnek sokkal rugalmasabbnak kell lennie például a terhesség miatt. A kötőszövet lazasága azt eredményezheti, hogy a bőralja zsírsejtjei könnyen átjutnak a kötőszövetbe és ott összecsomósodva, fürt alakban lerakódva megváltoztatják a bőr struktúráját, kiadva a narancsbőrre jellemző hepehupákat, gátolva a nyirokkeringést.

A narancsbőr hátterében álló másik ok az elégtelen vér- és nyirokkeringés, amit fokozhat például a kevés mozgás, vagy a túlsúly is. Emiatt romlik a sejtek oxigén- és tápanyagellátása, a salakanyagok sem ürülnek ki, hanem lerakódnak a sejtek között, a szövetek “ödémássá” válnak (felgyülemlik a nyirokfolyadék), a zsírsejtek pedig növekedésnek indulnak – összességében romlik a bőr egészsége és fokozódik a narancsbőr súlyossága.

A narancsbőrre való hajlamot más tényezők is fokozhatják, melyek közül a legtöbb korunk életmódjával van összefüggésben. A mozgásszegény,  ülő életmód miatt az amúgy is párnázottabb testrészek vér- és nyirokkeringése csökken. Az ételeinkben található sok cukor és só, a tartósítószerek és más adalékanyagok sem tudnak teljes mértékben kiürülni a szervezetből. Az egészségtelen, kalóriadús élelmiszerek fogyasztása és a rendszeres mozgás hiánya miatt a kialakul az elhízás és a megnövekedett zsírsejtek rontják a bőr keringését. A narancsbőr kialakulásának a fogamzásgátló és más gyógyszerek szedése, a dohányzás és az alkoholfogyasztás is kedveznek, továbbá nagyban hozzájárul az emberi szervezet számára elégtelen folyadékbevitel is.

A narancsbőr súlyosságának megítélése:
• 0. stádium: a bőr sima, a narancsbőr álló és fekvő helyzetben sem vehető észre.
• 1. stádium: a bőr a 0. stádiumhoz hasonlóan sima, de összenyomva már megfigyelhető a narancsbőr.
• 2. stádium: a bőr fekvő helyzetben még sima, de állva már tapasztalható a narancsbőr.
• 3. stádium: a narancsbőr minden testhelyzetben, a bőr összenyomása nélkül is megjelenik.

Mit tehetünk ha már kialakult?

Drasztikusan alacsony szénhidráttartalmú diétával, a nyirokkeringés és az anyagcsere folyamatok fokozásával és miután ezekkel megvagyunk, akkor jöhetnek a különböző masszázskrémek és a szauna. Az alacsony szénhidráttartalmú diétákból manapság már rengeteget találhatunk különböző elnevezésekkel (pl. Ketogén, Paleolit ), a diéta megfelelő összeállításában segítségünkre lehet a Google.

Azonban, a diéta mellett gyógynövénykeverékekkel is elősegíthetjük a mielőbbi javulást. Az alábbi gyógynövénykeverékek felváltva történő használata során nem csak a diétát segíthetjük, hanem a nyirokrendszer keringésének normalizálását is.

A diétát elősegítő teakeverék:

3 rész Kutyabengekéreg,

2 rész Kökényvirág,

2 rész Veronikafű,

1 rész Aranyvesszőfű,

1 rész Fehér mályvalevél,

1 rész Cickafarkfű,

A teakeverék elkészítésének módja:  egy csésze teához egy púpozott teáskanálnyi vagy egy kisebb evőkanálnyi teakeveréket kell 2 dl  forró vízzel leönteni és 10 percig állni hagyni. Fogyasztása naponta két alkalommal, reggel és este javasolt.

A nyirokrendszer keringésének működését segítő teakeverék:

4 rész Kakukkfű,

3 rész Cickafarkfű,

3 rész Csalánlevél,

2 rész Apróbojtorjánfű,

2 rész Borsmentalevél,

2 rész Diólevél

2 rész Komlóvirág,

A teakeverék elkészítésének módja:  egy csésze teához két púpozott teáskanálnyi vagy két kisebb evőkanálnyi teakeveréket kell 2 dl  forró vízzel leönteni és 10 percig állni hagyni. Fogyasztása naponta egy alkalommal, délben javasolt.

A diéta és a teakeverékek fogyasztása legalább egy hónapos időtartamot vesz igénybe, a második héttől már célszerű beiktatni a szaunázást vagy a masszázst heti egy alkalommal. Eredmény csak a harmadik hét után várható.