A mesterséges édesítőszerek másik arca

A Canadian Medical Association Journal című folyóiratban a napokban jelent meg az a tanulmány, amely arra figyelmeztet, hogy a mesterséges édesítőszerek – aszpartam, sucralose, stevia – rossz hatással lehetnek az anyagcserére, a bélbaktériumokra és az étvágyra, amint azt a növekvő számú adatok mutatják.  Bár egyelőre az egymásnak ellentmondó adatok miatt az állítás nem bizonyítható.

A Manitoba Egyetem Egészségügyi Innovációs Központjában a kutatók – abból a célból, hogy megértsék, mit jelent mesterséges édesítőszert fogyasztani, vagyis hosszú távon milyen negatív hatással van ez a testsúlyra és a szívbetegségekre, 37 tanulmányt analizáltak, amelyek több mint négyszáz ezer embert követtek 10 éven át.

De ezek közül mindössze 7 tanulmány felelt meg a szigorú szakmai követelményeknek (randomizált, kontrollált kísérlet). Ezek 1003 főt követtek, átlagosan 6 hónapon át.

A kísérletek nem mutatták következetesen a mesterséges édesítőszerek fogyasztó hatását, sőt, a hosszabb távú megfigyelés inkább azt mutatta, hogy a mesterséges édesítőszerek relatíve nagyobb kockázatot jelentenek a súlygyarapodásra és az elhízásra, továbbá a magas vérnyomás, diabétesz, szívbetegség és egyéb egészségproblémák megjelenésére.

„Annak ellenére, hogy emberek milliói naponta rutinszerűen fogyasztják a mesterséges édesítőszereket, relatíve kevés beteg vett részt ezeknek a termékeknek a klinikai vizsgálataiban” – állapította meg a szerző, Dr. Ryan Zarychanski.

„Mi azt találtuk, hogy a klinikai vizsgálatok eredményei nem kifejezetten támogatták a mesterséges édesítőszerek szándékolt előnyeit a súlykontrollban.””

Nem árt a kellő óvatosság, amíg a mesterséges édesítőszerek egészségre gyakorolt, hosszú távú hatása nincs teljesen kibontva” – magyarázza a vezető szerző, Dr. Meghan Azad tanársegéd, akinek a vezetésével a Manitobai Gyermekkórház Kutatóintézete egy új kutatást vállalt föl, kivizsgálandó, hogyan hatnak az édesítőszerek a várandós nők születendő gyermekeinek testsúlyára, metabolizmusára és bélbaktériumaira.

„Tekintettel a mesterséges édesítőszerek rendkívüli elterjedtségére, egyre növekvő felhasználására és az elhízás, valamint az elhízáshoz kapcsolódó betegségek járványszerű terjedésére, több kutatásra van szükség, hogy megállapítható legyen a hosszú távú kockázat, illetve a mesterséges édesítőszerekkel járó előnyök” – zárta az okfejtését Azad.

Forrás: https://www.sciencedaily.com/releases/2017/07/170717091043.htm

Független.hu