A mediterrán étrend jótékony hatással van az életminőségre

Washington – A mediterrán étrend egyértelm?en jótékony hatással van a mentális és a fizikai egészségügyi állapotra – derült ki egy új tanulmányból.

    Az alappilléreit tekintve gyümölcsök, zöldségek, hüvelyesek (bab, zöld-, és csicseriborsó, lencse), halak, olívaolaj és magvak fogyasztásán alapuló mediterrán étrendr?l már korábban bebizonyították, hogy jótékony hatással van az egészségre, ami megnyilvánul a krónikus betegségek kialakulására való kisebb hajlamban, illetve az alacsonyabb halálozási arányban.
    A Las Palmas de Gran Canaria Egyetem és a Navarrai Egyetem szakemberei ezúttal azt vizsgálták, hogy milyen hatással van a mediterrán étrend az emberek életmin?ségére. A tanulmány több mint 11 ezer egyetemista bevonásával készült, akiket négy éven keresztül követtek figyelemmel a kutatók – olvasható a ScienceDaily ismeretterjeszt? hírportálon (http://www.sciencedaily.com).
    „A fejlett országok társadalmainak fokozatos elöregedése még inkább érdekessé teszi azoknak a tényez?knek a felkutatását, amelyek javíthatják a helyi lakosság életmin?ségét, illetve egészségügyi állapotát” – mutatott rá Patricia Henríquez Sánchez, a tanulmány vezet? szerz?je. A szakemberek a kutatás kezdetén feljegyezték a résztvev?k táplálékbeviteli adatait, majd a négyéves vizsgálati id?szak lezárultával a diákok kérd?ív révén értékelték saját életmin?ségüket.
    A pontos eredmények elérése érdekében az egyetemistáknak strigulázniuk kellett az általuk fogyasztott ételeket: míg a zöldségek, hüvelyesek, magvak, gyümölcsök, gabonafélék és halak pozitív, addig a húsok, tejtermékek és alkoholok negatív értékelést kaptak. 
    A European Journal of Clinical Nutrition cím? folyóiratban részletesen közölt eredmények szerint akik többször döntöttek a mediterrán étrend mellett, azok magasabb értéket értek el az életmin?ségükre vonatkozó kérd?ívben fizikai és mentális közérzetük szempontjából.
    Mint arra Henríquez rámutatott, a mediterrán ételpiramis a naponta, hetente vagy csupán alkalmanként fogyasztandó ételeket kombinálja. A f?étkezésekb?l sosem szabad hiányoznia a gabonák, gyümölcsök és zöldségek, illetve tejtermékek alkotta alaptriónak. Naponta 1,5-2 liter víz fogyasztása ajánlott, emellett fontos, hogy a magas tápanyagérték? olívaolaj legyen a legf?bb zsírforrás.
    A mediterrán étrend emellett bor és egyéb erjesztett italok mérsékelt  fogyasztását ajánlja. A sovány húsok és a tojás mind magas min?ség? állati fehérjeforrások, a halak és egyéb tengeri gyümölcsök úgyszintén jótékony hatású zsírokat tartalmaznak. Az ételpiramis tetején a cukrok, édességek, péksütemények és cukrozott üdít?italok sorakoznak, amelyeket csak alkalmanként és akkor is kis mennyiségben ajánlott fogyasztani.

(MTI)