Extra szűz olívaolaj – ha az egészséges táplálkozásról beszélünk biztos szóba kerül. Az alábbi tanulmány tükrében felmerülhet a kérdés miért nem ismertek legalább ugyanennyire a kukorica olaj előnyös tulajdonságai.
A kukoricaolaj jelentősen csökkenti a koleszterin szintet és a változások kedvezőbbek az összkoleszterin és az LDL koleszterin tekintetében mint amit az olívaolaj fogyasztásakor lehetett kimutatni.
A tanulmányban 54 egészséges férfi és nő vett részt. A kukoricaolajjal készült ételek fogyasztása szignifikánsan alacsonyabb LDL koleszterin szintet és összkoleszterin szintet eredményezett mint ugyanazoknak az ételeknek olívaolajjal készült változata.
A résztvevők egy speciális diéta részeként 4 evőkanál kukoricaolajat vagy ugyanennyi extra szűz oliva olajat kaptak minden nap amely megfelel a táplálkozási ajánlásoknak.
A vér lipidtartalmának változásait folyamatosan nyomon követték a vizsgálat folyamán. Az éhgyomri LDL értéket a kukorica olaj 10,9 %-kal csökkentette míg az olívaolaj csak 3,5 %-kal . Az összkoleszterin 8,2 %-kal csökkent a kukoricaolaj és csak 1,8%-kal az extra szűz olívaolaj esetén.
A vizsgálat eredményeit egy klinikai táplálással foglalkozó konferencián mutatták be 2013 decemberében Washingtonban.
Mi van a kukoricaolajban ami miatt ilyen hatékonyan csökkenti a koleszterin szintet.
Nagy mennyiségben tartalmaz többszörösen telítetlen zsírsavakat -amelyek csökkentik a koleszterin szintet – telített zsírok helyett.( Az egyszeresen telített zsírok nincsenek hatással a koleszterin szintre, a telítettek viszont nagyon hatékonyan növelik azt) A kukoricaolaj kb. 60% többszörösen telítetlen zsírsavat tartalmaz, 25- 30% egyszeresen telítetlent, és 10-15 százalék telített zsírsavat.Emiatt az értékes összetétel miatt az amerikai Food and Drug Administration FDA igazolta a kukoricaolaj előnyeit a szívbetegségek csökkentésében. A többszörösen telítetlen zsírsavak ugyanis nemcsak a koleszterin szintet csökkentik de kimutatható vérnyomáscsökkentő hatással is rendelkeznek.
A kukoricaolaj fitoszterineket is tartalmaz amelyek szintén csökkentik a koleszterin szintet mert gátolják a felszívódását a bélből. A kukoricaolaj 100 grammonként 998 miligrammot tartalmaz ebből és ezzel az értékkel a második helyen áll a finomított olajok között. Viszont az egyetlen amely a fitoszterolokat szabad és észterezett formában egyaránt tartalmazza. ( Az előkelő első helyet ebben a kategóriában a rizskorpa olaj foglalja el)
Linolsavat ( OMEGA-6 zsírsav) is tartalmaz amely az egyik esszenciális zsírsav . Ez azt jelenti az emberi szervezet nem tudja szintetizálni. Elengedhetetlenül szükséges a sejtmembránok felépítéséhez, a haj a bőr a köröm épségéhez. A kukorica olaj fogyasztása belülről táplálja és hidratálja a bőrt, emellett sok betegségben kipróbálták már mint élelmiszer kiegészítőt. Ilyenek a reumatoid arthritisz, ekcéma, allergia, figyelemhiányos hiperaktivitás ( ADHD), emlőrák, szklerózis multiplex, klimaxos tünetek, PMS, oszteoporózis.
A következő igen előnyös összetevő az E-vitamin amelynek négy formája található a kukoricaolajban: alfa-tokoferol, béta-tokoferol, gamma-tokopherol és delta-tokoferol amelyek közül az első és az utolsó igen aktív.
Egy evőkanál kukoricaolaj a napi E-vitamin szükséglet 10%-át biztosíthatja.
A sütés-főzés szempontjából még egy előny. A kukorica olaj füstpontja elég magas. A füstpont az a hőmérséklet amelyen az olajok vagy zsírok a hő hatására elkezdenek bomlani, a bomlástermékek égni és keletkezik a kellemetlen füst a jól ismert akrolein szaggal. Grillezéskor, sütéskor a magas füstpontú zsírokból kevesebb rákkeltő anyag keletkezik.
Ha mindezt összefoglalom nem értem miért olyan divatos az olívaolaj és a kukoricaolaj miért nem az.Talán ki lehetne próbálni!