A kiégés a sikeres embereket, a munka megszállottjait fenyegeti leginkább

19248784 - concept of stress and difficulty in business

A modern időkben gyorsabb munkát, hosszabb munkaidőt, mindig rendelkezésre állást – és gyorsabb váltást, tanulást várnak el a munkavállalóktól a munkaadók, mint régebben. Nem dolgozhatnak saját ütemükben, szoros ellenőrzés és értékelés alatt állnak, ezek közül a kritériumok közül egy is elég volna a kiégés – a burnout – kialakulásához.

A kiégést megelőzni sokkal könnyebb, mint kigyógyulni belőle. Ehhez ad Dr. Joseph Mercola a szakértőivel egyetemben tanácsot.

A stressz, ha nem tartjuk kordában, könnyen átveheti az irányítást az életünk felett, aláássa az egészségünket, elveszi a hitünket önmagunkban és a reményünket az életben.

Az, hogy sikeresek vagyunk, önmagában nem tesz immunissá a kiégéssel szemben, ellenkezőleg, növeli a kockázatunkat.

Mivel mozdítja elő a modern munkahely a kiégést?

A munkához kapcsolódó stressz teljesen tipikus szcenáriója:.

1. Az emberektől elvárják, hogy sokkal gyorsabb ütemben dolgozzanak, mint régebben, miközben túlórázást is elvárnak tőlük, sok esetben a teljesítményüket szigorúan ellenőrzik/értékelik. Némely munkahelyen olyan szoros az időbeosztás, hogy még az ebédszünetet sem tudják kivenni. És nincs választása az embernek abban, hogy mit tegyen, ez teszi elviselhetetlenné a stresszt.

2.A munkaköri kötelezettségek gyorsabban változnak (növekednek), mint régen, és ha ezt a gyenge vezetéssel párosítjuk, növeli a teljesítmény miatti szorongást és a bizonytalanságot.

3.A munkakörök nagy része, amire az embereket kiképezték, már eltűnt, nem tudják az emberek használni a tudásukat, ebből boldogtalanság és értéktelenség-érzet származhat.

4.Csökkenőben van a támogatás – otthoni és a munkahelyi egyaránt.

Angliában a munkahely a stressz harmadik fő oka, a gyász és az anyagi gondok mögött. Az USA-ban a munkahelyi stressz a második helyen áll.

Közel 7 millió munkanap vész el évente az Egyesült Királyságban a stresszel kapcsolatos megbetegedések miatt: bőrproblémák, álmatlanság, szívbetegség, memóriaproblémák, emésztési panaszok, autoimmun rendellenességek és depresszió – hogy csak néhányat említsünk.

Valójában bármilyen panaszt vagy betegséget kiválthat – vagy súlyosbíthat a stressz.

A burnout – kiégés – tünetei a teljesség igénye nélkül a következők

Fizikai kimerültség: krónikus fáradtság, álmatlanság, feledékenység, romló koncentrálóképesség, figyelemhiány, fizikai betegség, étvágyvesztés.

Érzelmi kimerültség:belső összeomlás érzése, perspektíva vesztés, magányosság, ingerlékenység, gyakori harag, az öröm hiánya, pesszimizmus, fokozódó elszigetelődés, apátia, reménytelenség érzése.

Csökkenő teljesítmény és produktivitás – minden erőfeszítés ellére, önbecsülés elvesztése.

Depresszió.

A kiégés felé vezető úton az emberek gyakran nyúlnak alkoholhoz vagy tudatmódosító szerekhez, hogy elkerüljék az elkerülhetetlen összeomlást. A burnoutnak a legvégzetesebb mellékhatása az öngyilkosság.

Ha felismeri önmagán vagy önhöz közel álló személyen a kiégés figyelmeztető jeleit, gondoljon arra, hogy megelőzni sokkal könnyebb a betegséget, mint kigyógyulni belőle. A gyógyulás időt igényel: hat hónapot vagy ennél is többet.

Ahogy a kiégéshez vezető körülmények is sajátosak, úgy a gyógyulás is.

De azért néhány alapvető tanácsot lehet adni

A legfontosabb, hogy az életén kell változtatni, és ezt el kell fogadnia.

Ahogy eddig élt, ide vezetett, ha gyógyulása után visszatér a régi életébe, nem fog működni. A példák azt mutatják, hogy egyes esetekben a válasz a szakmaváltás, más esetben az önálló vállalkozás, a fizikailag jobban igénybe vevő munka, nem az iroda.

Hogyan lehet csökkenteni a munkahelyi stresszt és megelőzni a kiégést?

*Csináljon leltárt: írja le azokat a szituációkat, amelyek stresszt hoznak az életébe, szorongással töltik el, frusztrálják, amelyektől inkompetensnek érzi magát. Ha eszébe jut újabb, egészítse ki a listát. Majd írja le, mivel tudná csökkenteni a stresszt, amit keltenek ezek a szituációk, és ha csak lehet, valósítsa is meg.

*Mondjon nemet: ez az egyik legjobb módszer energiái védelmére. Ne vállaljon újabb kötelezettségeket, amíg rendbe nem jött. Ha valamit muszáj megcsinálni, nézzen körül, kinek tudná delegálni a feladatot. Ne essen abba a csapdába, hogy ezt csak Ön képes jól megcsinálni. Gyakran az „elég jó” is teljesen megfelel.

*Iktasson be szüneteket és adjon időt magának a családjával, barátaival való együttlétre. A szünetek, a pihenés naponta legyen jelen az életében, és ne vigyen haza munkát. Kerülje el a kísérltést, hogy a munka legyen az élete fókusza.

*Elektronikus ‘játékszereit’ kezelje kellő bölcsességgel: az okostelefonok, számítógépek rengeteg időt elvesznek, ne álljon mindig készenlétben az elektronikus üzenetek fogadására, csak a nap meghatározott időszakában, maximum négyszer naponta, a szociális médiát (Facebook stb) pedig csak egyszer látogassa meg.

*Álljon le a multitaskinggal: azzal, hogy több feladatot végez egyszerre. Az egy feladatra fókuszálás a produktív emberek fő stratégiája. Egy dologra koncentrálni egy időben nyugodtabbá teszi.

Dr. Joseph Maroon, a University of Pittsburgh Medical Center idegsebész professzora ezeket ajánlja a burnouttal küzdők figyelmébe:

Az életünk négy síkon folyik

Van egy fizikai életünk, egy spirituális létünk, egy munkahelyi létünk és egy kapcsolati életünk. Az a fontos, hogy egyensúlyban legyen a négy életünk.

„Nem tudjuk elkerülni a stresszt ebben a világban: válás, munkahely elvesztése, az emberek 40 százalékának gondjai vannak a munkahelyével. Ilyenkor megemelkedik a kortizol szintünk a vérben. Mit tesz ez a túlzott kortizol szint? Megöli az agysejteket. Csökkenti az emlékezőképességet és még sok más egyebet” – mondja Maroon professzor.

Hogyan lehet visszanyerni a lelki egyensúlyunkat?

Szükségünk van hozzá mind a négy életsíkunk kiegyensúlyozására:

  • testedzésre és egészséges táplálkozásra, ami a testi működésünket optimalizálja és csökkenti a gyulladást
  • szükségünk van a spirituális gyakorlat valamilyen formájára (meditáció, ima, templomba járás)
  • ideális esetben – szükségünk van olyan munkára, ami megfelel a személyiségünknek és értelmet és célt ad az életünknek, de minimum olyanra, aminek a napi stresszét kontrollálni tudjuk
  • a családra és a barátokra fordított időnek, a hobbinak is helyet kell találni

Röviden: a kiégésből úgy lehet szabadulni, – illetve megelőzni -, hogy megtaláljuk és fenntarjuk az egyensúlyt az életünk egyes területei között.

Még egy ötödik életterületet tudnék hozzátenni – mondja Dr. Mercola – és ez az alvás.

Alvásmegvonás esetében drámaian romlik a szervezet megbirkózási képessége a stresszel. Ha alvás helyett dolgozunk, csak rosszabbá teszi a helyzetet. Kezeljük az alvásidőnket ‘szent’ időként, amit semmi nem sérthet, és kezelni fogjuk tudni az életünk mindenféle stresszét.

Forrás:  http://articles.mercola.com/sites/articles/archive/2017/06/24/stress-related-burnout-causes-ramifications.aspx

Független.hu