A hóvirág

A  hóvirágnak kb.20 faja él Európában és Ázsiában, elterjedésének  kiinduló pontja Kis-Ázsia és a Balkán félsziget. Erdeinkben leggyakrabban a kikeleti hóvirággal találkozunk (Galanthus nivalis). A liliomfélék rendjébe  és az amarilliszfélék családjába tartozik így a legközelebbi rokonai a nárciszok, klíviák és amarilliszek. Mint többi családtagja, ez is hagymával telel át, és már a tél végén virágozni kezd. Ha kibújik a hóvirág vége a télnek, de korántsem ez a legfontosabb információ amit tudhatunk róla. A hóvirág olyan vegyületekkel büszkélkedhet amelyek számos igen nagy problémát okozó betegség kezelésére alkalmasak.

hóviragA virág tejfehér amint azt a tudományos név Galanthus (görög, gála = tej, anthos = virág) mutatja. Vannak fajták azonban amelyeken  a belső szirmokon zöld csíkok látszanak és ezek alapján a  szakértők képesek azonosítani a különböző fajokat. Ezek a zöld csíkok   ultraibolya fényben világítanak és így vonzzák a beporzó rovarokat  amelyek számára az  ultraibolya fény látható. Amint a hőmérséklet eléri a 10 °C-ot, a külső szirmok  szinte  vízszintesen kinyilnak és így vonzzák  a beporzó rovarokat.  A különböző hóvirág fajok  eltérő mennyiségben tartalmaznak egy anyagot, amelynek galantamin a neve és amelyet az Alzheimer kór kezelésére használnak.

Az ötlet hogy a hóvirág valamilyen gyógyító tulajdonsággal bír  a népi használat megfigyeléséből származott. Az 1950-es években egy bolgár farmakológus vette észre hogy a levelével vagy a hagymájával az emberek a homlokukat dörzsölik így enyhítik a fájdalmukat. (A virágban nem található galantamin) Ez vezetett ahhoz hogy megszületett a galantamin első farmakológiai leírása. A galantamin ha az orvostudomány szemszögéből nézzük  úgy működik mint egy acetilkolin-eszteráz gátló.Hatásának lényege tehát hogy a galantamin gátol egy enzimet amely lebontja az acetil-kolint amely fontos ingerület átvivő (neurotranszmitter) anyag az agyban. Alzheimer kór esetén ebből a neurotranszmitterből jellemzően hiány alakul ki, ha a lebomlás gátlásával az anyag mennyiségét növelni  tudjuk  ez segít az enyhe vagy középsúlyos Alzheimer-kórban szenvedő betegeken. A galantaminnak ezen kívül  moduláló hatása van a nikotin receptorokra, növeli azok hatékonyságát. A nikotin receptorok úgy gondolják fontos szerepet játszanak a figyelemben, a  tanulásban és  a memóriában.

A népi gyógyászatban  enélkül a  molekuláris pontosságú tudás nélkül is felhasználták a hóvirágot  mint izom stimulánst neuromuszkuláris betegségek esetén mint ideggyulladások és neuralgia. Az izom esetében is úgy működik mint egy stimuláns, képes ellensúlyozni még a  kurare hatására kialakuló súlyos  bénulást is. Arra is vannak bizonyítékok hogy  hagymájának főzetét már  a népgyógyászatban is  használták a gyermekparalízis okozta   bénulás szüntetésére. Természetes hát hogy a belőle készült gyógyszert szintén felhasználják ideggyulladásokra, bénulásokra és hasonló jellegű tünetek kezelésére.

A legutóbbi kutatások  a hóvirágban 17  biológiailag aktív vegyületet találtak. Alkaloidjai közül három teljesen új volt a tudomány számára. 10-félét a nálunk is ismert Galanthus nivalisból azonosítottak, míg további 7 a Kaukázusban honos Galanthus elwesii fajból származik. A 17-ből három eddig teljesen ismeretlen volt.

A gyógyítás szempontjából bizonyítható hatások pedig:

-okozhatnak szelektív programozott sejthalált (haemantamine-típusú alkaloidok)

-malária ellenes hatással bírnak (néhány licorine származék )

-vagy újabb vegyületek amelyek a galantaminhoz hasonlóan az Alzheimer kór kezelésére használhatók.

A kutatási célra használt  példányokat  természetesen engedéllyel gyűjtötték be mivel ez a növény egész Európában védett.

Forrás: SD, news.bbc.co.uk.