A felvetés nem vicc:láthatáron a CUKORADÓ

Washington/London, 2012. február 2., csütörtök (MTI) – A cukor épp olyan káros és addiktív, mint az alkohol vagy a nikotin, ezért fogyasztását adók segítségével kell szabályozni  – vélik amerikai szakértők, akik a Nature legújabb számában tették közzé tanulmányukat

Mint a San Franciscó-i Kaliforniai Egyetem kutatói rámutatnak, a cukorfogyasztás az elmúlt ötven év alatt megháromszorozódott világszerte. Ez a tendencia összekapcsolható a túlsúlyosak és elhízottak számarányának növekedésével, a magas vérnyomás és diabétesz terjedésével – olvasható a BBC News (http://www.bbc.co.uk) hírei között.
Robert Lustig gyermekgyógyász-professzor, a tanulmány első szerzője szerint a kormányoknak meg kell fontolniuk a cukrozott ételek-italok megadóztatását. Javaslataik között szerepel, hogy korlátozni kell e termékek forgalmazását az iskolai órák alatt, vagy esetleg be kell tiltani eladásukat bizonyos kornál fiatalabb gyerekek számára.
Peter Scarborough, az Oxfordi Egyetem közegészségügyi intézetének vezető szakértője szerint is a döntéshozóknak meg kell fontolniuk bizonyos termékek megadóztatását. Ugyanakkor úgy véli, hogy csak egyféle élelmiszerek megadóztatása nem várt következményekkel járhat, az emberek inkább visszafogják a gyümölcs- és zöldségfogyasztást, hogy legyen elég pénzük a kedvenc termékekre.
“Amennyiben a telített zsírokat, sót és cukrot egyszerre adóztatjuk meg, s ugyanakkor támogatjuk a gyümölcs- és zöldségfogyasztást, ez egészségesebb étrend kialakítását segítheti elő” – vélekedett Peter Scarborough.

Forrás:MTI