A cukros üdítők 180 ezer halálesettel hozhatók összefüggésbe világszerte

Washington  – A cukrozott üdít?italok fogyasztása évente több mint 180 ezer halálesettel hozható összefüggésbe világszerte, els?sorban a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának el?segítése miatt – derült ki egy új tanulmányból.

    A kutatók szerint a tizenöt legnépesebb ország közül Mexikóban volt a legmagasabb a cukros szomjoltókkal összefüggésbe hozható halálozások aránya: éves szinten 318 eset egymillió feln?ttre. Japánban volt a legalacsonyabb a ráta: éves szinten tíz az egymillióhoz.
    Korábbi tanulmányok kimutatták, hogy a cukros üdít?k fogyasztása növeli az olyan krónikus betegségek kialakulásának kockázatát, mint a diabétesz, a szívbetegség és a rák. A mostani tanulmány pedig hasznos becsléssel szolgál a probléma nagyságát illet?en – olvasható a LiveScience cím? tudományos hírportálon.
    „Az eredményeinknek arra kellene sarkallnia a törvényhozókat világszerte, hogy olyan hatékony intézkedésekkel csökkentsék a cukros üdít?k fogyasztásának mértéket, mint az adókivetés, a tömegmédia-kampányok és az italokhoz való hozzáférés korlátozása” – mondta a tanulmányban részt vev? Gitanjali M. Singh, a Harvard Egyetem közegészségügyi tanszékének kutatója.
    A szakért?k ugyanakkor arra figyelmeztetnek, hogy a tanulmány mindössze összefüggést talált a cukros üdít?k fogyasztása és a halálozások között, nem pedig ok-okozati kapcsolatot. A cukorral édesített szomjoltók gyakran csak részét képezik a rossz étrendnek, amely egyébként is hozzájárul az egyén gyenge egészségi állapotához.
    „A cukros üdít?kb?l származó kalóriákban gazdag étrendek mindenképpen szegényesnek számítanak” – húzta alá David Katz, a Yale Egyetem orvostudományi tanszékének prevenciós kutatóközpontját vezet? szakember, aki maga nem vett részt a tanulmányban. – Ezek az üdít?k több keményít?cukrot, vagy nátriumot, vagy transzzsírt, vagy vegyi anyagot tartalmazhatnak és majdnem biztosan tartalmaznak is.”
    Az új tanulmány 114 országra vonatkozó adatokat dolgozott fel. A kutatók az étrendekre irányuló felméréseket elemezve vizsgálták a cukros üdít?k fogyasztásának mértékét és az egyes betegségek okozta halálozások számát. A kutatók korábbi tanulmányokból származó információkat használtak, hogy megbecsüljék a cukros üdít?k fogyasztásának testsúlynövekedésre gyakorolt hatását, illetve, hogy a testsúlygyarapodás milyen hatással van a szív-és érrendszeri betegségek, a diabétesz és rák okozta halálozás kockázatára.
    Összességében nézve, a cukros üdít?k fogyasztása 133 ezer diabétesz okozta, 44 ezer szív-és érrendszeri betegségb?l ered? és hatezer rákos halálesettel volt összefüggésbe hozható. Kilenc világrégióból Latin-Amerikában és a Karib-térségben volt a legtöbb – 38 ezer – diabétesz okozta haláleset 2010-ben, míg Kelet/Közép-Eurázsiában volt a legmagasabb – 11 ezer – a szív- és érrendszeri betegségekb?l ered? halálozások száma.
    Az Amerikai Szív Társaság ajánlása szerint a feln?tteknek – kétezer kalóriás napi tápanyagbevitel esetén – maximum 450 kalóriányi cukros üdít?t kellene fogyasztania hetente. A tanulmányt az Amerikai Szív Társaság New Orleans-i találkozóján ismertették.      (http://www.livescience.com/28040-sugar-sweetened-beverages-deaths.html)

(MTI)