A citrusfélék fogyasztása csökkenti a nők hajlamát a strokera

A Norwich Medical School of the University of East Anglia most nyilvánosságra hozott kutatása szerint a citrusfélék – ezen belül is elsősorban a narancs és grépfrút – fogyasztása csökkenti az ischaemiás stroke kockázatát nőknél. A jótékony hatás a gyümölcsök flavonontartalmával függ össze.

A kutatók arra keresték a választ, hogy a főként gyümölcsökben, zöldségfélékben, fekete csokoládéban és vörösborban megtalálható flavonoidok különböző formáit tartalmazó élelmiszerek fogyasztása miként befolyásolja a stroke előfordulásának valószínűségét. Az elemzéshez az 1976-ban indult és 1989-ben kiterjesztett Nurse’s Health Study adatait használták fel, mely mind ez idáig a legnagyobb és leghosszabb vizsgálat, melyben a nők egészségi állapotát potenciálisan befolyásoló tényezőket elemezték. A mostani kutatásba 69622 nő 14 éves utánkövetésének adatait vonták be. A résztvevőknél négyévente került sor a táplálékbevitel összetételének felmérésére, melybe beletartozott gyümölcs- és zöldségfogyasztás értékelése is.

Mindezek alapján összefüggést kerestek a flavonoidoknak az amerikaiak étrendjében gyakran jelen lévő hat nagy alcsoportja (flavononook, antocianinok, flavon-3-olok, flavonoid polimerek, flavonolok és flavonok), valamint az ischaemiás és haemorrhagiás stroke előfordulása, illetve az összegzett stroke-kockázat között.

Tekintettel arra, hogy minden alcsoport igazoltan eltérő biológiai hatással rendelkezik, a kutatók nem számítottak arra, hogy szoros előnyös kapcsolatot találnak majd a teljes flavonoidfogyasztás és a stroke-kockázat között. Ennek ellenére meggyőző összefüggés mutatkozott a nagy mennyiségű flavononfogyasztás és a csökkent stroke-kockázat között: azon nők körében, akik nagy mennyiségben fogyasztottak citrusféléket, 19 százalékkal kisebb volt az ischaemiás stroke valószínűsége, mint azok csoportjában, akik kevés flavonont vittek be a szervezetükbe citrusfélék formájában. E vizsgálat adatai szerint a narancs és narancslé (82 százalék), továbbá a grépfrút és grépfrútlé (14%) tartalmaz legnagyobb mennyiségben flavononokat. A kutatók ugyanakkor arra figyelmeztetnek, hogy ha növelni szeretnénk a bevitelt, akkor inkább a gyümölcsben gondolkodjunk, mintsem a gyümölcslében, mivel utóbbi egészségtelen mennyiségben tartalmaz cukrot.

A kutatást vezető dr. Aedín Cassidy táplálkozástudományi professzor így nyilatkozott munkájukról a sajtónak: „Eredményeink szerint a fokozott gyümölcs- és zöldségfogyasztás és leginkább a nagy mennyiségű C-vitamin-bevitel a stroke csökkent kockázatával társul.” Cassidy elmondta, hogy a feltételezések szerint a flavonoidok azáltal mérséklik a stroke esélyét, hogy egyebek mellett javítják a vérerek funkcióját és csökkentik a gyulladást.

Bár a korábbi vizsgálatok már összefüggést jeleztek bizonyos élelmiszerek és a stroke egyes formái elleni védelem között, és a mostani kutatás további adalékokkal szolgál a kérdés tisztázásához, a szakemberek szerint további kutatások szükségesek a feltárt összefüggések okának tisztázására.

A kutatást a National Institutes of Health szponzorálta.

Forrás:ScienceDaily