A candida és az étkezés-2

A szervezet számára hasznos mikroorganizmusoknál tartottunk!

grilled-chicken-largeTudjuk tudatosan növelni a szervezetünk számára hasznos mikroorganizmusok számát? Igen, ha úgynevezett probiotikumokat fogyasztunk akár direkt, gyógyszertári készítmények formájában, akár bizonyos élelmiszerek „alkotórészeként”. A probiotikumok olyan, él? mikroorganizmusok, amelyek képesek az ember bélcsatornájában megtelepedni, ott szaporodni, s jótékonyan befolyásolják a gazdaszervezet egészségi állapotát. A tejsavbaktérium és a bifidobaktérium (laktobacilus és sztreptokokkusz) nemzetséghez tartoznak, de nem minden tejsavbaktérium-törzs probiotikus. A probiotikus tejsavbaktériumok egy része túléli a gyomorban lev? sav, valamint a vékonybélben lev? epesavak és emészt?enzimek pusztító hatását, ekképp élve jutnak el a vastagbélbe, ahol megtapadnak a bélfalon, s elszaporodnak. Ilyen tulajdonságai a hagyományos joghurttörzseknek (Streptococcus thermophilus, Lactobacillus bulgaricus) részben vannak.

Az étrend

Természetes alapanyagok

,,Természetes” alapanyagokat használjunk az ételkészítések során (ez nem „biotermékeket” jelent)! Immunrendszerünk akkor tud igazán jól m?ködni, ha minél több, értékes tápanyag – aminosav, zsírsav, vitamin, ásványi anyag stb. – szívódik fel a megemésztett táplálékainkból. Ha túl sok adalékanyag, tartósítószer, állományjavító stb. kerül a szervezetünkbe, akkor azok egyre jobban rontják az általános állapotát.

Mit jelent a természetesség? Pl. ne használjuk a következ?ket: konzerveket, levesporokat, mártásporokat, füstölt és pácolt készítményeket, tartósított élelmiszereket, margarinokat (közéjük értve az energia csökkentetetteket is) és finomított étolajokat!

Mindenb?l az ,,alapokat” kell megvásárolni, pl. a tejtermékek közül a natúr joghurtot. Ha azonban már kezd unalmassá válni, akkor nyugodtan lehet ízesíteni idény jelleg? vagy mirelit gyümölccsel.

Az egyedi ízesítés a túró esetén is alkalmazható. Körözött, túrógombóc, túrópuding, túrókrém (pl. túró + joghurt + villával összenyomott gyümölcs + durvára vágott dió), túrós laska stb. készíthet? bel?le.

Az ajánlott zsiradékok a természetesség jegyében fogyaszthatók. Kenyérkenéshez libazsír és vaj (nem vajkrém, hanem sima teavaj), sütéshez és f?zéshez libazsír, kacsazsír és sertészsír, míg f?tt tésztákhoz és salátákhoz extra sz?z (vagy hidegen sajtolt) olívaolaj, lenmagolaj vagy repceolaj. A napi zsiradékfelvétel ne haladja meg a 7 dkg-ot! Van egy ételkészítési technológia,amelyet jó lenne elkerülni. Ez a b? zsiradékban való sütés (rántott hús, bundás kenyér, rántott sajt, rántott gomba stb.). Helyette alkalmazzunk zsírszegény konyhatechnológiát! Az ehhez szükséges eszközök a következ?k: grillsüt?, rostsüt?, teflonedények, római tál (cserépedény vagy pataki tál), süt?fólia, kukta, párolóedények és sóra ültetés (a tepsi közepére 1 kg sót kell szórni, majd a bef?szerezett csirkét rá kell helyezni, s a forró süt?ben készre kell sütni). Ötlet: a zsírban sült krumpli helyett nagyon finom a tepsiben sült burgonya. Ehhez hagymaféléket, f?szerpaprikát és szárított f?szereket lehet felhasználni.

Húsok: A természetesség jegyében le kell mondani a bolti felvágottakról. Otthon is lehet fél óra alatt ,,felvágottakat” csinálni. Pl. a pulykamellet addig kell harántszeleteléssel formázni, míg egy nagy, ,,leped?nyi húsdarab” lesz. Ezt ki kell klopfolni, tetszés szerint kell f?szerezni, majd el kell készíteni azt a ragut, illetve krémet, amellyel meg lehet kenni. A krém a következ? lehet: megpároljuk a vegyes zöldséget, majd ráütünk annyi tojást, hogy a zöldséget ,,összefogja”. A tojásokat a kész zöldséggel össze kell sütni, majd ezt a masszát rá kell kenni a húsra, amelyet utána alufóliával úgy kell feltekerni, mint a piskótatekercset. Végeinek a rögzítése után betehet? az el?melegített süt?be.

Tejtermékek: Natúr túró, natúr joghurt (ízesítéseikr?l már szóltunk), tejb?l készült sajtok.

Gabonafélék, péksütemények: Táplálkozás-élettani szempontból összehasonlíthatatlanul jobbak a szervezet számára a teljes ?rlés? lisztb?l készült kenyerek, mint a finom lisztekb?l készültek. A kenyérkészítéshez lehet éleszt?t használni, hiszen az éleszt?- (sarjadzó-) gombák 55 °C felett néhány perc alatt elpusztulnak. A napi rostadagot nem mesterséges anyagokkal, hanem természetesekkel kell elfogyasztani.

Zöldségfélék: Naponta minimum három étkezésnek kell tartalmaznia valamilyen formában zöldségeket (párolt, f?zött, sütött, cs?ben sült vagy nyers zöldséget). Arra kell törekedni, hogy minél többféle szín? zöldséget (burgonyát, brokkolit, céklát, fejes salátát, hagymaféléket, karfiolt, kelbimbót, káposztaféléket, padlizsánt, paradicsomot, petrezselymet, retket, spenótot, sárgarépát, tököt, uborkát, zellert, zöldpaprikát, zöldborsót, zöldbabot stb.) együnk naponta. A zöldségfélék és a gyümölcsfélék fogyasztásánál is fontos szempont: lehet?leg mindig az adott égövön, az adott évszaknak megfelel? zöldségeket és gyümölcsöket kell fogyasztani. Ennek értelmében nem ajánlottak a prim?rök, s a külföldi eredet?ek számát is csökkenteni ajánlatos. A mirelit zöldségek ugyanakkor használhatók.

Tojás: Mindenfajta tojásétel fogyasztható, de zsírszegény konyhatechnológiával elkészítve.

Végezetül egy nagyon fontos tanács a megfelel? étkezési ritmus. Mit jelent ez? El? kell venni egy papírt, s fel kell írni rá öt id?pontot. Ezek az étkezési id?pontok lesznek, ami azt jelenti, hogy mindennap ugyanabban az id?pontban kell étkezni. (Erre azért van szükség, mert ha a szervezet megszokja a rendszeres táplálkozást, akkor a tápanyagok hasznosulása lényegesen jobb, mint amikor összevissza eszünk.)

Folyadék: Ha az orvos részér?l ellenjavallat nincs, akkor minimum 2 l/nap az ajánlott mennyiség. (A sok folyadék fogyasztására azért van szükség, mert a folyadék tisztítja legjobban szervezetünket, és segít visszaállítani az egyensúlyát.) A fogyasztható folyadék jellemz?i: kis ásványianyag-tartalom, valamint cukor- és alkoholmentesség. Ennek értelmében ajánlott folyadék a felforralt és visszah?tött csapvíz, valamint a különböz? teák. A gyümölcsdarabos teával azonban vigyázni kell, mert az alapanyag penészes lehet.

Kerülend? élelmiszerek:

– cukor, méz és a velük készült ételek és italok (a cukorpótlók sem ajánlottak, de a 100 %-os, hozzáadott cukrot nem tartalmazó gyümölcslevek sem),

– finom lisztek,

– ecettartalmú élelmiszerek,

– erjesztett élelmiszerek, pl. kovászos uborka,

– banán, sz?l?, citrusfélék, valamint bef?ttek, lekvárok, aszalt gyümölcsök (a mazsola is),

– kefir (jóllehet van már baktériummal oltott kefir is, de általában még gombával van oltva).

A gyógyszeres terápia mellett javasolt étrend alapelvei tehát:

– el kell venni a gombáktól a táptalajt (a gombák életéhez nélkülözhetetlenek az egyszer? szénhidrátok),

– megfelel?en kell táplálni a szervezetünk számára hasznos mikroorganizmusokat,

– kerülni kell az élelmiszerekben el?forduló, egyéb sarjadzó- és penészgombákat,

– ha fennáll valamilyen allergia, ki kell iktatni étrendünkb?l az allergiát kiváltó élelmiszerféleségeket.

E szempontok figyelembevételével er?södik az immunrendszer, kialakul az egészséges és ellenálló bélflóra, s rendez?dik a vitamin- és ásványianyag-háztartás is.

Forrás:MDOSZ Hírlevél