A kerti kakukkfű -Thymus vulgaris- az egyik legősibb gyógynövény. Erős illata és kitűnő fertőtlenítő hatása miatt az ókori egyiptomiak balzsamozásra használták olaját. A növény latin neve a görög thymon (bátorság ) szóból ered. Sok nép hagyománya társította a növényt ezzel a tulajdonsággal. A római katonák kakukkfüves fürdőt vettek hogy erősebbek legyenek, a középkorban pedig a hölgyek szertartásosan kakukkfűvel hímzett sálat adtak a csatába induló lovagoknak. Egy 1663-ban leírt főzet recepje szerint sört és kakukkfüvet kell használni a vereség és a szégyen elkerülésére, a skót felföldön pedig mezei kakukkfűből készült teát ittak csata előtt, hogy erőt és bátorságot merítsenek és előzzék a rémálmokat.
A Földközi-tenger napsütötte lankáin élő növények illata különösen erős. A görögök számára a kakukkfű a kecses eleganciát jelenti. Templomaikban olaját füstölőként égették, fürdés után masszázsként használták, és a mondás – illata mint a kakukkfűé- egy stílusos bókot jelentett.
A kakukkfű pompás illata és íze miatt ma is széles körben használt fűszernövény. Erős fertőtlenítő tulajdonsága miatt régen a fertőzéses betegségek egyik legjobb háziszere volt, hatékony harctéri fertőtlenítőszer, és ma is hasznos segítség meghűléses betegségek kezelésében.
A növény a Lamiaceae családba tartozi, Dél-Európában őshonos de termesztik Kelet-Európában, Észak-Afrikában és az Egyesült Államokban is. Apró bokros félcserje, fajtájától függően a levelei lehetnek zöldek, szürkészöldek, arany színűek, virágai pedig fehér, rózsaszín, vagy lila színekben pompázhatnak. Legjobban a napos helyet kedveli, mészben gazdag homokos jó vízelvezetésű talajt. Nagyon hideg régiókban télen takarást igényel. Leveleit nyáron virágzáskor lehet gyűjteni, a leveleket szárítva tartósítani vagy kakukkfű ecetet olajat készíteni belőlük.
A növény illóolaj tartalma rendkívül változó az éghajlattól függően, a betakarítás ideje és a tartósítás körülményei szerint. Szélső értékei 0,65% és 6,5% között változnak. Fő összetevői a timol (40%) és a karvakrol (15%). Az illóolaj további komponensei a timol-metil-éter (2%), cineol, cymene, alfa-pinén, borneol és ez utóbbi kettő észterei. Az illóolajon kívűl kávésavat, flavonoiodokat, tanninokat, keserű anyagokat is tartalmaz. Számos további faja közül csak a spanyol kakukkfű(Th.zygis ) rendelkezik hasonló összetétellel. A mintegy 60-féle egyéb változatnak kevesebb a timol tartalma (amely a növény fő hatóanyaga), és néhány közülük egészen más aromás jelleggel rendelkezik. Leginkább érdekes a Th. herba-Barona amely szinte tökéletesen másolja a kömény illatát. Egy másik fajta a Th. vulgaris var. odoratissimus erős kakukkfüves illata mellett csipetnyi narancshéj aromát is tartalmaz. Végül a citromos kakukkfű ( Th. citriodorus = Th. pulegoides x Th. vulgaris ) mutat szokatlan ízt és illatot, amely egyesíti a kakukkfű illatát a citrommal. Ez utóbbiaknak inkább a konyhaművészetben és nem a gyógynövényként való felhasználásban van szerepük.
A kakukkfű alklamzásai
Erős fertőtlenítő tulajdonságánál fogva alkalmazása nagyon széleskörű. A kutatásokból úgy tűnik ugyanolyan erős penészőlő és fertőtlenítő tulajdonságokkal rendelkezik mint a színtetikus vegyi anyagok. Évezredek során a fűszerek és gyógynövények segítségével őrizték meg az élelmiszereket és védték meg őket a mikrobiológiai szennyeződésektől. A kutatások most azt mutatják, hogy a kakukkfű és a bazsalikom mind a szennyeződés megelőzésére, mind a szennyezett élelmiszer fertőtlenítésére is alkalmas. Ezekben a kutatásokban élelmiszer- mikorobiológiával foglalkozó kutatók megállapították, hogy a kakukkfű illóolaj a Shigella sonnei baktériummal leoltott saláta fertőtlenítésére is alkalmas, midössze 1%-os töménységben. (A Shigella sonnei baktérium hasmenést okoz, a fertőzés súlyossága az adott személy egészségi állapotától függ. Gyermekeket és időseket súlyosabban érint.) Ez a töménység szinte a kimutathatóság határa alá csökkentette Shigella bektériumok mennyiségét a salátán. A kakukkfű tehát jól vizsgázott mint természetes élémiszer tartósító. Nemcsak az aromája miatt hanem emiatt a tulajdonsága miatt is érdemes különösen a nyersen fogyasztott salátákhoz (bazsalikommal együtt )néháy szál kakukkfüvet adni.
Kozmetikai felhasználás: főzete serkenti a vérkeringést, arcgőzőlésre arctisztításra alkalmas. Rozmaringgal kevert teája alkalmas korpás haj kezelésére. Antiszeptikus tulajdonságú illó olaját fogkrémekben szájvizekben használják.
Gyógyászati alkalmazása során szintén az antiszeptikus hatását használjuk ki. Néhány példa felhasználási módjaira.
Tea: egy teáskanállal egy csésze forró vízhez.
-oldja a hörgők görcsét görcsös köhögés estén, nyákoldó, köptető hatású (esetleg mézzel édesítve)
-torokfájásnál, inygyulladásnál, szájpenész esetén öblögetésre
-emésztési zavarok, puffadás, kólika, hasmenés, bélfertőzés, bélféreg esetén belsőleg
Masszázsolaj: 50 csepp illóolaj kb 50 ml alapolajjal keverve
-reumatikus fájdalmak, izomfájdalom, izületi panaszok, húzódások, sportsérülések fejfájás esetén, vérkeringés fokozására
Inhaláláshoz: 3-5 csepp kakukkfűolaj egy tál forró vizhez
-meghülés köhögés esetén
Kakukkfüves fürdő: két csészényi szárított kakukkfűből és két liter vízből erős teát főzünk.Tíz percig lefedve állni hagyjuk, majd a fürdővízhez adjuk.A kakukkfű fürdő ismert terápia amellyel a meghűlést még a kezdeti szakaszában megállíthatjuk. A fürdő folyamán az illó olajok a test teljes bőrfelületén a pórusokon keresztűl beszívódik. Másrészt a párolgó illóolajok a tüdőbe jutva fejtik ki antibakterialis hatásukat. Enyhítik az akut nátha tüneteit,a köhögést ,bronchitis estén pedig nyálka ,és görcsoldó hatásúak,de csökkentik a kruppos köhögést.Fürdés után ne törölközzünk meg, hanem fürdőköpenybe burkolózva nyakig takarózzunk be. Ez az utóizzadás is a kúra része.
A kakukkfű kivonatok használata terhesség és szoptatatás ,valamint pajzsmirigyelégtelenség esetén nem ajánlott. Illóolaja allergizálhat .
Kiskertekben talajtakaró növényként a Thymus serpillum (vad kakukkfű) használatos. Alacsony gyors növekedésű kúszó fajta ,amely összefüggő varázsszőnyeget alkot. Jól tűri az erős napot, a szárazságot és a taposást is.
Forrás:natuurlijkerwijs.com