Tudta-e
- Mint a legtöbb zöldség, a spárga sem veszti el szedés után azonnal metabolikus aktivitását. Ez a metabolikus aktivitás magában foglalja az oxigénbevitelt, a keményítők és a cukrok lebontását és a szén-dioxid felszabadítását. A sebességet, amellyel ezek a folyamatok végbe mennek „légzési sebességnek” nevezzük. A legtöbb zöldséghez viszonyítva a spárga nagyon magas légzési sebességet mutat. Ez a sebesség körülbelül ötször nagyobb, mint a hagyma és a burgonya (szobahőmérsékleten tárolva, 20 ° C), és körülbelül háromszor nagyobb, mint a saláta vagy az érett avokádó légzési sebessége ( hűtőszekrényben 5 °C hőmérsékleten tárolva). Emiatt a spárga nagyon gyorsan romlik, és sokkal valószínűbb, hogy elveszíti a benne levő vizet, ráncosodik és megkeményedik. A spárga végeit nedves papírba vagy törlőkendőbe csomagolva ellensúlyozhatjuk a spárga nagyon magas légzési sebességét, de mindenképpen javasolt 48 órán belül elkészíteni.
- Az Asparagus officinalis pörkölt magját kávéhelyettesítőnek is használják
- A spárga elkészítésének hármas szabálya a világ egyik legnagyobb élelmiszerekkel és konyhatechnikával foglalkozó lapja szerint a következő:(1) minimális szükséges hőterhelés; (2) minimális szükséges főzési idő; és (3) a spárga minimálisan szükséges felülete érintkezzen a főzőfolyadékkal.
A fenti megjegyzésben zöldséget írtam, de ez nem ennyire egyszerű. A növény latin neve Asparagus officinalis ugyanis azt sugallja gyógynövényként is megállja a helyét.
szóból származik ami azt jelenti kihajt, és ezt vehetjük szó szerint. Amikor a spárgát az élelmiszer boltban látjuk az a növény hajtása amely a koronákból, vagyis a gyökerek legfelső részéből hajt ki. A spárga csúcsán pedig a rügyeket találjuk, amelyek ha nem szedik le étkezési célra finom és kiterjedt páfrányszerű szerkezetet hoznak létre. Ez a páfrányszerű szerkezet teszi lehetővé, hogy a spárga növények napfényt kapjanak, és elegendő szénhidrátot tároljanak a koronában, és újból egészséges hajtásokat hozzanak létre. A spárgának ezt a lenyűgöző növekedési ciklusát kell a termelőknek oly módon kezelniük, hogy az eredmény sok ízletes spárga lándzsa legyen számunkra.|
1 csésze (180 gr) főtt spárga,
Kalória: 40
GI: nagyon alacsony |
||||
| Tápanyag | Mennyiség | DRI / DV (%) |
Tápanyag- sűrűség |
Tápanyagok értékelése |
|---|---|---|---|---|
| K-vitamin | 91,08 mcg | 101 | 46.0 | kiváló |
| folsav | 268,20 mcg | 67 | 30.5 | kiváló |
| réz | 0,30 mg | 33 | 15.2 | kiváló |
| B1-vitamin | 0,29 mg | 24 | 11.0 | kiváló |
| szelén | 10,98 mcg | 20 | 9.1 | kiváló |
| B2-vitamin | 0,25 mg | 19 | 8.7 | kiváló |
| C vitamin | 13,86 mg | 18 | 8.4 | kiváló |
| E-vitamin | 2,70 mg (ATE) | 18 | 8.2 | kiváló |
| foszfor | 97,20 mg | 14 | 6.3 | nagyon jó |
| rost | 3,60 g | 13 | 5.8 | nagyon jó |
| B3-vitamin | 1,95 mg | 12 | 5.5 | nagyon jó |
| mangán | 0,28 mg | 12 | 5.5 | nagyon jó |
| kolin | 46,98 mg | 11 | 5.0 | nagyon jó |
| A-vitamin | 90,54 mcg RAE | 10 | 4.6 | nagyon jó |
| cink- | 1,08 mg | 10 | 4.5 | nagyon jó |
| Vas | 1,64 mg | 9 | 4.1 | nagyon jó |
| fehérje | 4,32 g | 9 | 3.9 | nagyon jó |
| kálium | 403,20 mg | 9 | 3.9 | nagyon jó |
| B6-vitamin | 0,14 mg | 8 | 3.7 | nagyon jó |
| pantoténsav | 0,40 mg | 8 | 3.6 | nagyon jó |
| magnézium | 25,20 mg | 6 | 2.7 | jó |
| kalcium | 41,40 mg | 4 | 1.9 | jó |
B-vitaminok terén kiemelkedik a folsav tartalma, egyéb vitaminok terén a csontépítéshez nékülözhetetlen K-vitamin. Ha az ásványi anyagokat nézzük nagyon jó réz, szelén, cink, vas és mangánforrás, valamint elég sok rostot is tartalmaz. A rosthiány a nyugati típusú táplálkozás egyik legnagyobb problémája. (A foszfort kihagytam a felsorolásból, mivel egy korábbi cikk szerint amúgyis sok foszfort fogyasztunk)
Emellet a spárga gyógynövény is. Gyökerei, hajtásai, levelei, virágai és érett gyümölcse számos biológiailag aktív vegyületet tartalmaz. A táblázat rövid áttekintést ad ezekr?l.
| Növényi rész | Hatóanyagok |
|---|---|
| Gyökér | Szteroid szaponinok, sarsasapogenin, I-IV-es shatavarin, galaktogóg, kvercetin és rutin |
| Hajtás (amit spárgaként fogyasztunk) | Tiofén, tiazol, aldehid, keton-vanillin, aszparaguszsav és metil / etil-észterek \ t |
| Levelek | Diosgenin és kvercetin-3-glükuronid |
| Virág | Quercetin, rutin és hiperozid |
| Érett gyümölcsök | Quercetin, rutin és hiperozid |
| Egyéb fontos vegyületek (gyökér,hajtás, levelek, virág és érett gyümölcsök) | Vitaminok (A, B, C, E), szervetlen vegyületek (Mg, P, Ca, Fe és folsav), illóolajok, aminosavak (aszparagin, arginin, tirozin), másodlagos metabolitok (flavonoidok, kaempferol, gyanta és tanninok) ) |
A gyógyászati használatról
Az Asparagus officinalis gyógynövényként való felhasználásának hosszú története van. Már Dioscorides ajánlotta a spárga gyökér kivonatát húgyúti és vesebetegségek, sárgaság és isiász kezelésére.
Ma is ismert, hogy erős diuretikum, és húgyúti problémák, például a cystitis kezelésére használják. Hasznos a reumás állapotok kezelésére is, enyhe hashajtó, nyugtató hatású, és hasznosnak tekinthető az arthrosistól a tuberkulózisig terjedő számos betegség kezelésében. A spárga a glutation gazdag forrása, amely egy erős antioxidáns, fokozza az immunrendszer működését, csökkenti a gyulladást és fenntartja a máj egészségét.
Rendszeres fogyasztása segít a vesekövesség megelőzésében, a folsavhiányos vérszegénységben, a csontok egészségének fenntartásában, a nagy mennyiségű szelén miatt számos szív, és érrendszeri betegség megelőzésében, a bőr és a haj egészségének fenntartásában.
Néhány helyen a spárgát közvetlenül a bőrre alkalmazzák akné esetén, hogy megtisztítsa az arcot, szárítsa és fertőtlenítse a bőrt.
Brazil kutatók vizsgálatában, amelyben 23 általánosan fogyasztott zöldség antioxidáns kapacitását hasonlították össze, a spárga az első tízben foglalt helyet.
És végül beszéljünk egy kizárólag a spárgában található anyagról a spárga savról. Ez a vegyület felelős néhány ember esetében a vizelet kellemetlen szagáért spárga fogyasztása után. Körülbelül az emberek 43%-a találkozik ezzel a jelenséggel, és a kutatók szerint az ő esetükben ezért a lebontási útvonalért midössze egyetlen gén a felelős. Igaz ugyan, hogy néhány embernek kellemetlen perceket okoz a spárga fogyasztása, a másik oldalról nézve azonban a ennek segítségével egy igen fontos kémiai egység kerül be a szervezetbe az 1,2-ditiolán. A spárga sav (1,2-ditiolán-4-karbonsav) szokatlanul reaktív emiatt a két kénatom miatt, amelyek egymással szomszédosak a molekulában. Ez a kémiai egység a szervezet enzimfolyamatainak szempontjából fontos másik vegyületben az alfa-liponsavba is megtalálható.
A spárga tehát igen sokoldalú zöldség, ha nem gyógynövényként használjuk fogyasztása akkor is számos előnnyel jár az egészség szempontjából.
És ha még nem ettek spárgás szendvics tortát íme!

