A paradicsom a hagyomány szerint piros. A mélyvörös színt a karotinoidok közé tartozó lycopin adja.
A lila színű bogyók a bennük levő nagy mennyiségű antocianinoktól kapják színűket amely természetes formában az áfonyában a szederben és egyéb lila bogyókban található meg.A természet így alkotta meg:a paradicsomot pirosra, az áfonyát lilára.
Az antioxidánsokban rendkívől gazdag lila színű paradicsomot viszont brit kutatók alkották meg genetikai módosítással. Magát a növényt Kanadában üvegházakban nevelték, mert Kanadában a génmódosított növényekkel kapcsolatos szabályozás lazább.
Az első 1200 liter lila paradicsomital hamarosan megérkezik Norwichba ahol a John Innes Központ kutatói megkezdik a forgalomba kerüléshez szükséges engedélyek beszerzését.Az üvegház kapacitása 2000 liter paradicsomlé amelyet egyelőre kutatási célokra használnak fel.
Ezek után a magas antocianin tartalmú paradicsom és a belőle készült paradicsomlé készen áll arra hogy tanulmányozzák a magas antocianin tartalmú étkezés hatását szív-és érrendszeri betegségek, rák, és más krónikus betegségek esetén. Ezek a hatások már bizonyíthatóak egereken végzett vizsgálatok alapján.
Plusz előny hogy a lila színű paradicsom eltarthatósági ideje kétszerese a piros fajtáénak.
Az eddigi kutatásokat az Európai Unió finanszírozásával a John Innes Centre kutatói végezték Norwichban. A kutatóintézet növényekkel és mikrobákkal kapcsolatos innovatív kutatásokkal foglalkozik amelyeknek eredményeit a mezőgazdaságban, a környezetvédelemben és az emberi egészséggel kapcsolatos projektekben használják fel.
A paradicsomra azért esett a választás mert az egyik legelterjedtebb és legkedveltebb gyümölcs (vagy zöldség?) a világon.
Paul Carver szerint aki az üvegházakat üzemeltető cég ( New Energy Farms) vezetője Ontarioban a lila paradicsom nagyszerű lehetőség arra hogy egy igen drága vegyületet (antocianin) gazdaságosan állítsunk elő az élelmiszerpiac, a mezőgazdaság, a kozmetikai ipar, az élelmiszeripar (színezék) és a gyógyszeripar céljaira. A kilátások szerint 2 éven belül forgalomba kerülhet a lila színű paradicsomlé Észak -Amerikában ahol üzleti szempontból is szép jövőt jósolnak neki.