7 élelmiszer amely természetes úton fehéríti a fogakat

Nem kell mást tenni csak beilleszteni az étrendbe és várni a hatást? Ki lehet próbálni!

Az alma

fogkrémAz alma már  rágás közben is szinte sikálja a fogakat és akkor még nem beszéltünk a benne levő almasavról. Az almasav növeli a nyál mennyiségét ami tisztítja a fogakat, és segít eltávolítani a foltokat állítja egy 2013-as tanulmány -University of Grenada (Spanyolország).

Az ananász

Az ananász az egyetlen olyan élelmiszer amely természetes formában tartalmazza a bromelin nevű enzimet amely gyulladásgátló és tisztító tulajdonságokkal bír. Egy nemrégiben készült tanulmány szerint amely az International Journal of Dental Hygiene című szaklapban jelent meg úgy találta, hogy a bromelin hatékony összetevője lehet  egy folt-eltávolító fogkrémnek.

A brokkoli

A brokkoliról már igazán sok minden kiderült  nem is illik csodálkozni azon, hogy fogfehérítésben is megteszi a maga dolgát.Magas rosttartalmának köszönhetően segít csökkenteni a gyulladásokat a szájban ( és természetesen az egész szervezetben). A ropogós friss brokkoli rágcsálása csiszolja és tisztítja a fogakat .  A benne levő vasnak köszönhetően a kutatások szerint védelmet nyújt a fogaknak a savak ellen  amelyek  károsítják a fogzománcot, és amelyeket a szájban levő baktériumok termelnek. Így a brokkoli segít megelőzni a fogak foltosodását és szuvasodását. (European Journal of Dentistry)

A mazsola

Első ránézésre azt gondolhatnánk ez a rágcsálni való  nem kifejezetten védi a fogakat, inkább talán árt. Mégis a kutatások azt mutatják a mazsolával dúsított gabonapehely jobban tisztítja a fogakat és a szájat mint a mazsola nélküli. A mazsola rágása növeli a nyálképződést amely semlegesíti a más élelmiszerek és baktériumok által létre hozott savas kémhatást . Viszlát szuvasodás plakkok és foltok.

A sajt

Nem véletlen a tradíció amely szerint az étkezést egy darab sajttal kell befejezni. Mit is várhatunk hát attól a darabka sajttól? Sok-sok ásványi anyagot elsősorban kálciumot és foszfort ami megvédi a fogzománcot.Tejsavtartalma véd a szuvasodástól, plusz ha elég kemény sajtot rágcsálunk nő  a nyáltermelés amely megfürdeti a fogakat étkezés után.(American Academy of Cosmetic Dentistry)

A víz

A nap közben ivott víz segíti a nyáltermelést, étkezés közben vagy utána  kortyolva pedig egyszerűen kiöblíti a szájat a törmelékektől és a laza plakkoktól.

Az eper 

Mint az alma az eper is tartalmaz almasavat,  a benne levő ellagitanninok  pedig csökkentik a szájban levő és a fogakat károsító baktériumok számát. A benne levő C-vitamin segít megelőzni  a fogínygyulladást és a fogágybetegségeket.   Házi szerként eper szezonban fogfehérítésre összezúzott eper és szódabikarbóna keverékét használhatjuk fogkrém helyett.

A javaslatok igazán egyszerűek, a betartásuk sem túl nagy probléma, és a jutalmuk egészségesen fehér fogak.

Forrás