30 tény a cigarettáról,az egészségről,és az üzletről

A világ véleménye a dohányzásról drámaian megváltozott a múlt század végén.A dohányzást addig trendinek ,elegánsnak ,szexinek tartották ,ami jót tesz az egészségnek ,és széles körben élvezték az emberek.Sokszor sportolók segítségével reklámozták a tévében.Nem volt olyan film ,amelyben ne füstölt volna el a főszereplő legalább egy doboz cigarettát.Ma a dohányzást már szenvedélybetegségnek tartjuk ,amely megölhet Téged  ,és a körülötted levőket.Már nem lehet bárhol reklámozni ,és aki egy zsúfolt szellőzetlen helyen rágyújt ,rosszalló tekintetekre számíthat.Néhány tény a cigarettáról és az üzletről ami mögötte van.

30 érdekesség, melyek némelyike, még a kitartó felvilágosító munka ellenére sem jutott el a nagyközönséghez.

 1. A cigaretta, évenkénti 1 trillió doboz értékesítésével, a legnagyobb kereskedelmi forgalmat bonyolító árucikk a Földön. A cigaretta kereskedelemből származó globális bevétel meghaladja a 400 milliárd dollárt, ezzel a cigaretta a világ egyik legnagyobb bevételt produkáló terméke.
 2. A piacvezető gyártók évről évre növelik egyes márkáik nikotintartalmát. A Harvard University és a Massachusetts Health Department beszámolója szerint, 1997-2005-ig a Camel, Newport és Doral cigaretták nikotintartalma egyaránt 11%-al növekedett.
 3. 1970-ben Nixon elnök aláírta azt a törvényt miszerint, figyelmeztető címkével kell ellátni a cigarettásdobozokat és 1970. december 31-ével betiltotta a dohánytermékek televíziós reklámját, bár január 1-ig plusz egy nap türelmi időt adott, hogy a tévétársaságok még utoljára bezsebelhessék az újévi focimeccsek cigaretta reklámjainak bevételét.
 4. Az amerikai dohánygyárak jelenleg nagyobb volumenben értékesítenek külföldön, mint saját országukban.
 5. Az amerikai Marlboro, Kool, Camel, és Kent márkák, a globális dohánykereskedelem durván70%-át uralják.
 6. A cigaretta arzént, formaldehidet, ólmot, hidrogéncianidot, nitrogén-oxidot, szén-monoxidot, ammóniát és 43 ismert karcinogén vegyületet tartalmaz.
 7. Az 1950-es évek elején, a Kent márka filterében, egy különösen agresszív, rákkeltő anyagot, krokidolit azbesztet használtak.
 8. A cigaretták aromájához, a vizeletben is jelenlévő karbamid nevű kémiai vegyületet kevernek.
 9. A füstszűrő filtert eredetileg egy magyar feltaláló, Boris Aivaz szabadalmaztatta, aki krepp papírból készítette el a valamilyen érthetetlen okból (cork tip) parafa csúcsnak nevezett kiegészítőt.
 10. A legtöbb országban a dohánytermékek vásárlásának legális alsó határa 18 év, Japán kivételével, ahol 20 éves kor után lehet törvényesen cigarettát vásárolni.
 11. Megdöbbentő, de az USA-ban a tiltás csupán a vásárlásra vonatkozik, és mivel a törvény szerint dohányozni semmilyen életkorban nem tilos, így akár a kisbabák is bátran pöfékelhetnek, a lényeg, hogy szüleik vásárolják meg a napi füstölnivalót.
 12. Mivel a tiltások miatt a világ sok részén a dohányosok nyilvános helyeken sem dohányozhatnak, nagyon sok vendéglátós jelentős forgalomcsökkenést volt kénytelen elkönyvelni, hisz a rágógumira és cukorkára „kárhoztatott” dohányosok, szenvedélyük tárgya nélkül inkább nem ülnek be az ilyen „egészségtudatos „helyekre.
 13. A kutatók szerint, egy átlag dohányos 14 évet veszít életéből.
 14. Az USA –n belül Kentucky-államban a legmagasabb a dohányosok száma, 28,7%, majd Indiana (27.3%) és Tennessee (26.8%)következik, a legszűkebb cigarettás táborral Utah (11.5%), Kalifornia (15.2%) és Connecticut (16.5%) büszkélkedhet.
 15. A cigaretta több mint 4000 összetevőt tartalmaz, melyek az égés folyamán további 200 kémiai anyagot produkálnak. Ezen összetevők többsége agresszív tüdőkárosító hatással bír.
 16. Az USA az egyetlen olyan ország a dohánypiaci térképen, ahol a dohányosok nemi megoszlása közel azonos, a nők 22%-a, férfiak 35%-a dohányzik. Európában némileg nagyobb a különbség, 46%-26% a férfiak javára, míg a világ többi részén alapvetően nem jellemző a női dohányos. A statisztikák szerint, az afrikai és dél-keletázsiai nők mindössze 4%-a, a Csendesóceán nyugati részén élő nők 8%-a dohányzik.
 17. A nikotin a belégzést követően 10 mp-en belül ér az agyba, a test valamennyi részére és az anyatejbe is eljut.
 18. A dohánylevél 20%-os cukortartalommal bír, aminek sok cukorbeteg dohányos nincs tudatában, ráadásul egyelőre a cukor égéstermékeinek hatása is tisztázatlan.
 19. A light cigaretták gyártási folyamata során a dohányt felhevített CO2-vel kezelik, aminek hatására a dohány térfogata megnő, és az ily módon „felpuffasztott” dohányt töltik a papírhüvelybe.
 20. A dohányosok hajlamosak többet szívni a light és a mentolos termékekből így az erős dohányt szívókkal azonos mértékű nikotin és kátrányt és visznek be szervezetükbe.
 21. A light cigaretták filtere körül szellőzőlyukakat alakítottak ki, hogy a belélegzett füst egy része elszeleljen, azonban a dohányosok többsége ujjaival eltakarja ezeket a lyukakat.
 22. A dohányosok immunrendszere jóval keményebben dolgozik a nagyobb igénybevétel miatt, és bár a dohányosok vére jóval kevesebb antioxidánst tartalmaz, állandó riadókészültségben álló immunrendszerük a nemdohányzóknál gyorsabb immunválasz produkálására képes.
 23. A dohányosok gyakran gyújtanak rá étkezés után, arra hivatkozva, hogy a dohányzás megkönnyíti az emésztésüket. Ami valóban működik is, hisz a dohányzás felgyorsítja az anyagcserét.
 24. Néhányan fétisként tekintenek a cigarettára, és ellenállhatatlannak tartják például egy dohányzó nő látványát. Az efféle rajongás, valószínűleg gyermekkori élmények következménye, ám még a fetisisztáknak is érdemes tudniuk, hogy a dohányzás bizonyítottan csökkenti a szexuális teljesítőképességet, ráadásul nem lehet kellemes egy hamutálszagú szeretővel ágyba bújni.
 25. A WHO adatai szerint, a világ cigarettaforgalmának 25%-a csempészáru.
 26. A legtöbben kamaszkorban kezdenek dohányozni, amikor a többi „felnőttes” viselkedésforma (alkohol, szex, tűsarkú, after-shave stb.) utánzásával kívánják demonstrálni, ezennel végérvényesen kiléptek a gyermekkor kakaóillatú világából.
 27. Dohányzás hajszálvékony átjáró kábítószerekhez, tulajdonképpen azok előszobája, egyrészt a bevitel speciális módja, másrészt amiatt, hogy a dohányosoknak egyre nagyobb és nagyobb nikotinadagra van szükségük a kívánt állapot eléréséhez és fenntartásához.
 28. A dohányosok nagyon sok utóhatásról számolnak be a dohányzást követően, például nyugalom, relaxált állapot, vagy épp ellenkezőleg éberség, stimuláció, koncentrációjavulás, stb. Az igazság az, hogy a dohányzás mindig eltérő, az egyén pillanatnyi kedélyállapotától függő hatást gyakorol, ez teszi a cigarettát a világ egyik legjobb placébójává.
 29. A számos hatóanyag és különleges előállítási módszer következtében a cigarettában lévő nikotin jóval koncentráltabb, mint a dohánylevélben.
 30. Az ízesített dohányokhoz egyebek közt édesgyökér, narancs, kapor, levendula, sárgarépa, szerecsendió olaját, kakaót, mirhát, babérlevelet, rumot, vaníliát és ecetet használnak a gyártók.
Forrás :listverse.com