Zöld matétea Argentinából

A Francia Higiéniai Társaság 1909-ben közzétett megállapítása szerint: ”A yerba maté növeli a testi er?t, er?síti az izomrendszert, segít a nehézségek elviselésében. Egyszóval, biztos segítség.” A maté hasznát ekkor ismerték fel és el a franciák, mondhatnánk: Európa, de term?hazájában – Dél-Amerikában – évszázadok óta tudnak róla. A Pasteur Intézet és a Francia Tudományos Akadémia egy kutatócsoportja 1964- ben arra a merész következtetésre jutott, hogy a maté gyakorlatilag az élet fenntartásához szükséges valamennyi vitamint tartalmazza. Sok népszer? gyógyszerben, valamint kereskedelmi gyógyászati termékben használják a központi idegrendszert serkent?, vizelethajtó és reumát megel?z? szerként.

Az Ilex paraguariensis
A maté egy teaféle, amelyet f?leg Argentínában, Uruguayban, Paraguayban és Dél-Brazíliában fogyasztanak. A gyógyteát egy ével? fa, az Ilex paraguariensis szárított leveleib?l és szárdarabjaiból f?zik. A maté név a quicha indiánok ”mati” szavából ered. Ez a szó tököt, sok helyütt tökfejet jelent, s arról vall, hogy az indiánok és példájuk nyomán a gyarmatosítók ivótökb?l fogyasztották ezt a teát. Tudományos nevét (Ilex paraguariensis) Auguste de Saint Hilaire adta 1822-ben.
Ez a fa az Aquifoliceae (magyalfélék) családjába tartozik, s kizárólag a déli szélesség 10. és 30. foka között él meg a Paraná és a Paraguay folyók medencéjében. A fels? Paraná-vidék, Dél-Uruguay és Argentína északkeleti részének tipikus szubtrópusi növénye, amelynek melegre, nagy páratartalomra és legalább évi 1 500 mm csapadékra van szüksége. Ezen a vidéken évente átlagosan 300 000 tonna matét termelnek. A növény október és december között virágzik. Virágai picik, kétlakiak, a kehely és a csésze négyzetesen szimmetrikus. A gyümölcse leginkább a borséhoz hasonlít. A levelek váltakozó alakúak: csúcsosak, oválisak vagy ellipszis formájúak, de mindig f?részes szegély?ek. A legjelesebb három fajtá ja az angustifolia (vékony level?), a longifolia (hosszú level?) és a latifolia (széles level?).
Hatóanyagai
A matétea hatóanyaga, a matein a metil-xantinok csoportjába tartozik, így rokona a kávéban található koffeinnek és a teában található teobrominnak. A matein azonban másképpen hat a szervezetre, mint a tea vagy a kávé. A koffein hatásos élénkít?szer, de idegessé és remeg?ssé is tehet. A teában megtalálható teobrominnak kevesebb a mellékhatása, de nem is olyan hatásos. A maté viszont legalább annyira élénkít, mint a kávé, s egyáltalán nincs mellékhatása.
A mateinre – vélhet?en – a xantintulajdonságok lehetséges legjobb kombinációja jellemz?. Például más xantinokhoz hasonlóan serkenti a központi idegrendszert, de a többiekkel ellentétben nem lehet meg- vagy rászokni. A koffeinnel ellentétben nyugodt alvást tesz lehet?vé. Kellemes, nem er?s vizelethajtó, s ellazítja a periferikus ereket, anélkül, hogy er?sen hatna az agynak a gerincvel?höz csatlakozó részére és a szívre, amit néhány xantin megtesz. Azt is tudjuk, hogy javítja a szellemi képességeket, a tipikus utóhatás, a depresszió megjelenése nélkül.
A maté kémiai tulajdonságaiban hasonlít a zöld teához, de annál táplálóbb. Nagy mennyiségben tartalmaz ásványi anyagokat (káliumot, nátriumot, mangánt, magnéziumot), vitaminokat (A-, B 1 -, B 2 – és C-vitamint, valamint riboflavint) és tizenegyféle polifenolt, amelyek er?s antioxidáns hatásúak.

A maté hat…
…az idegrendszerre
Úgy m?ködik, mint egy szabályozó: serkenti a fáradt idegrendszert, illetve megnyugtatja a túl izgatottat. A maté hatásaira vonatkozó tudásunk egyel?re korlátozott, s a megfigyelések csak a magatartás-változásokra irányultak. Eszerint a vitalitás és a koncentrálókészség n?tt, csökkent az idegességre, izgalomra és aggódásra való hajlam, a szellemi és a fizikai fáradtság. F?leg depresszió esetén hatásos hangulatjavító. Ez, persze, lehet közvetlen vagy közvetett eredménye a megnövekedett energiamennyiségnek.
…a gyomorra és a bélrendszerre
Az eredmények az emésztés azonnali javulásáról, a sérült, beteg gyomorés bélszövetek felépülésér?l tanúskodnak. Az alkalmi vagy idült székrekedés könnyedén megszüntethet? maté fogyasztásával. Úgy tetszik, hogy a maté f?leg a béltartalom fellazításával éri el hatását, de bizonyos mértékig serkenti a belek rendes mozgását is.
…a szívre
Sokféle szívpanaszt kezeltek, vagy el?ztek meg maté fogyasztásával, mert tartalmazza a szív m?ködéséhez szükséges tápanyagok nagy részét. Ezenfelül növeli a szív oxigénnel való ellátottságát, f?leg stressz vagy testedzés idején.
…az anyagcserére
A maté a testépít?k és minden testmozgást végz? kedvenc itala lett. Az anyagcserére gyakorolt hatásai közül említésre méltó, hogy testmozgás közben fenntartja a szénhidrátok lebontását. Ez több kalória elégetését eredményezi, növeli a vérkeringés hatékonyságát, s hátráltatja a tejsavak felszaporodását, vagyis az izomlázat. Németországban általános fogyasztószerként is igen népszer?.
…az immunrendszerre
A dél-amerikai szakirodalomban visszatér? megállapítás, hogy a maté er?síti a szervezet immunreakcióit, s növeli a betegségekkel szembeni természetes ellenálló képességet. Ez gyors gyógyulást és felépülést eredményez.

Hogyan készítsük el?
A teát forró (70 Celsius-fokos) vízzel öntsük le, s általában öt percig hagyjuk állni, majd sz?rjük le. A matéteának üdít?, kicsit kesernyés íze van. A növény százkilencvenhat illó kémiai anyaga közül száznegyvennégy a teában is megtalálható. Tetszés szerint ízesíthet?: cukorral, mézzel, tejjel, nyáron gyümölcslevekkel.

Forrás: MDOSZ 2002/4