Vizitorma- jelentéktelen de egészséges

I.e 400 körül a modern orvostudomány atyja Hippokratesz kórházat épített Kos szigetén egy patak mellett. És az ok amiért pont ezt a helyet szemelte ki magának a vizitorma bőséges kínálata volt ami segített neki a betegségek kezelésében.

A római katonákat ugyanúgy erőben egészségben tartotta ahogyan a múlt század harmincas éveiben az angol egészségügyi minisztérium arra a következtetésre jutott hogy a vizitorma kíválóan segíti a gyerekek növekedését.

A rómaiak mellett a görög Xenophon is ajánlotta katonáinak hogy növeljék erejüket csata előtt, és Napóleon is a rajongói közé tartozott. Mit kell tudnunk tehát erről a szerény kis növényről amelynek hódolói közé ilyen történelmi személyiségek tartoztak.

A vízitorma  (Nasturtium officinale) a keresztesvirágúak (Brassicales) rendjébe, ezen belül a káposztafélék (Brassicaceae) családjába tartozó vízinövény. Elterjedt faj, csaknem az egész világon előfordul. Európában, Svédországtól Portugáliáig és Görögországig,  a mérsékelt övi és trópusi Ázsiában Törökországtól Indiáig, és Észak-Afrikában is őshonos.

A tiszta, hideg vizű források és patakok mentén nő,  puha, zöld levelei szőnyegként borítják be a víz felületét. Az állóvizeket kerüli.

A borsos ízű zöld leveleket már ősidők óta termesztik. Etnobotanikai felhasználása pedig igencsak széleskörű. A történelem folyamán sokan és sokféle gyógyító tulajdonsággal ruházták fel. Íme néhány

  • gyulladáscsökkentő és antimikrobiális tulajdonsága miatt kiütések, sebek és fekélyek borogatására, torokölblítésre fogínygyulladás esetén, rüh és bőrferőzések kezelésére, ekcéma lemosására,  gombás fertőzésekre
  • tonizálja a gyomrot és javítja annak működését, növeli az étvágyat, féreghajtó, és hashajtó
  •  köhögés és megfázás esetén köptető, használták  tuberkulózis és aszthma esetén
  • az összetört levelek vagy a kipréselt lé használható hajhullásra valamint hatékony foltok, szeplők sőt még ráncok ellen is
  • vízhajtó hatású, hugyúti fertőzés és kövek
  • a listában a vércukorszint csökkentése is szerepel, amit a növényből készült kivonatokkal már bizonyítottak

Mi az igazság

Mint az összes többi  keresztesvirágú növény, a vizitorma is igen gazdag növényi hatóanyagokban amelyek többféle pozitív hatását az egészségre már bizonyították.

A részletes analízis 14 fenolos vegyületet tudott kimutatni a vizitorma levelében, a gyökerekben pedig még ennél is többet 20-at. Anélkül, hogy az összes vegyületet felsorolnám azért kiemelek közülük hármat amelyek már jól ismertek lehetnek olvasóink számára: az apigenin, kvercetin, kempferol.

A  fenolos összetevőkön kívűl a levelek jelentős mennyiségben pigmenteket is tartalmaznak mégpedig likopint, klorofillt és béta-karotint.

Már el is jutottunk a keresztesvirágú növényekre annyira jellemző glucosinolátokhoz, amelyeknek két jeles képviselőjét is megtalálták a vizitormában, jelesül a gluconasturtiint és a glucobrassicint. Úgy gondolják, hogy  a  glucosinolátok  a méregtelenítésben részt vevő enzim működésének indukálásával, vagy egy másik gátlásával képesek hatékony védelmet nyújtani a mutagének ellen, és ezen alapul rákellenes hatékonyságuk is.

Amit még el lehet mondani róla, hogy gazdag forrása a C-vitaminnak, az A-vitaminnak, a kálciumnak, és a B-vitamin csoportba tartozó vitaminoknak is.

 

Vízitorma ( Nasturtium officianale ), friss,
nyers levelek, tápérték 100 g.(Forrás: USDA National Tápanyag adatbázis)

Tápanyag  Mennyiség   % RDA
Energia 11 kcal <1%
Szénhidrát 1,29 g 1%
Fehérje 2,30 g 4%
Összes zsír 0,10 g 0,5%
Koleszterin 0 mg 0%
Élelmi rost 0,5 g 1%
vitaminok
folát 9 ng 2%
niacin 0,200 mg 1%
pantoténsav 0,310 mg 6%
 piridoxin 0,129 mg 10%
riboflavin 0.120 mg 9%
tiamin 0.090 mg 7,5%
 A-vitamin 3191 NE 106%
C vitamin 43 mg 72%
E-vitamin 1,0 mg 7%
K-vitamin 250 ng 208%
Az elektrolitok
Nátrium 41 mg 3%
Kálium 330 mg 7%
Ásványok
Kalcium 120 mg 12%
Réz 0.077 mg 8,5%
Vas 0,20 mg 2,5%
Magnézium 21 mg 5%
Mangán 0.244 mg 11%
Foszfor 60 mg 8%
Szelén 0,9 ng 1,5%
Cink 0,11 mg 1%
Növényi tápanyagok
Karotin-ß 1914 ug
Karotin-a 0 ug
Lutein-zeaxantin 5767 ug

Magas beltartalmi értéke miatt egy összehasonlító elemzésben (Centers for Disease Control and Prevention) -amelyben 41 jól ismert zöldséget és gyümölcsöt vizsgáltak- a legmagasabb minősítést a vizitorma kapta. Vagyis fogyasztása nagyban összefüggésbe hozható krónikus betegségek kockázatának csökkenésével. Ezen a listán a brokkoli csak a 19.

A növény tehát jelentős  antimikrobiális, antioxidáns és antikarcinogén potenciállal rendelkezik,  ezt figyelembe véve egy kiváló funkcionális élelmiszer a rákos megbetegedések megelőzésére is.

És egy remek recept:Vizitorma krémleves