Viccelődjön, utánozzon, gyermeke abból fontos dolgokat tanul

Már a 16 hónapos gyermek is képes megkülönböztetni, mikor tréfálkoznak a szülei, és mikor imitálnak, mikor  ‘csinálnak úgy mintha’. Ettől a gyermeknek fejlődik a képzelőereje és  absztrakt gondolkodást tanul.

A University of Sheffield pszichológusai két kísérletet végeztek: az egyikben megkérték a szülőket, hogy vicceljenek és imitáljanak játék közben a 16 – 20 hónapos gyermeküknek. Vicc volt például, ha kalapként ennivalót raktak a fejük tetejére, és imitáció, ha víz és szappan nélkül mostak kezet.

A másik kísérletben a 20 és 24 hónapos gyerekek szüleit kérték viccelődésre és imitálásra a kísérletvezetők. Az utánzásban egy kerek ülőkére azt mondták a szülők, hogy az a ló, és a vicc azt volt, hogy egy játékcsirkét raktak a fejükre kalapnak.

A szülők megmondták a gyerekeknek, hogy ez most a kalapom és ez most a lovam, hogy a gyerekek különbséget tudjanak tenni a ‘viccelés’ és az imitációs szándék között. A gyerekek, még a 16 hónaposak is, könnyen megértették az üzenetet.

Mindkét kísérletben a szülők kevésbé hitették el a gyerekekkel a beszédükön és a tevékenységükön keresztül, hogy komolyan gondolják, amikor tréfálkoztak, mint amikor utánoztak.

“A kutatás megmutatta, mennyire fontos a játék a gyerek fejlődésében. Azok a szülők, akik imitálnak és viccelnek a gyerekeikkel, kulcsot adnak a kettő megkülönböztetéséhez, és a gyerekek használni fogják azt. Ha például a szülő valami ilyesmit mond: Ez igazából nem kalap ám! a gyerek tudni fogja, hogy csak vicc, nem igazi, és nem fogja a játékcsirkét a fejére rakni.”

“De ha a szülő úgy tesz, mintha az ülőke ló volna, galoppozhat vele, ami a gyereket is fölhatalmazza, hogy ugyanazt csinálja, és akkor az ülőke valóban lóvá válik a képzeletében” – magyarázza De. Elena Hoicka, és hozzáfűzi: “A kutatás épp ezt a folyamatot vizsgálja. A tréfálkozás arra jó, hogy fenntartsa a kapcsolatot, élvezzük általa az életet, egymásra kacsintsunk. Az imitálás viszont újat tanít, új készségek gyakorlására készteti a gyermeket.”

“A szülő ostobaságnak érezheti, hogy a csirkét a fejére rakja, de megerősítheti magát azzal a tudattal, hogy életre szólóan fontos tudást ad át gyermekének.”

Következő kutatási projektjükben megvizsgálják, hogyan fejlődnek ezek a képességek születéstől három éves korig.

Forrás:Független.hu

Kép forrása:kass-craven.deviantart.com