Kerti mályvarózsa

Ha egyszer megvetette a lábát a kertünkben nincs több gondunk vele. Csak ki kell választani a helyet ahol a másfél, két méter magas növény nem zavar senkit  és gyönyörködhetünk benne, aztán magától szaporodni fog.

malvaEurópába hazájából Dél-Nyugat- Kínából érkezett a XV. században vagy még korábban. Angol nevét- hollyhock -William Turner természettudóstól kapta. Latin neve: Althaea rosea, közeli rokona a fehér mályva (Althea officinalis). Egyes elképzelések szerint a keresztes lovagok hozták Európába. Linné, mind a latin eredet? Alcea, mind a görög eredet? Althea nevet használta. A név a görög gyógyítani igéb?l ered, miután sok gyógynövény tartozik ide.

Kedvelt dísz és gyógynövény, vadon nem fordul el?. Magassága akár a 2métert is elérheti, így kertünk felt?n? és kiemelked? szoliter dísznövénye lehet. A levelek nagyméret?ek, szív alakúak, gyakran csipkés a szélük, szín?k fakózöld. Végálló fürtökben nyílnak a  virágok, amelyek rózsaszínben, pirosban, fehérben, vagy épp mályvaszínben pompáznak.  Május végét?l egészen szeptemberig folyamatosan nyílnak  szebbnél szebb virágai. 

A mályvarózsa virágait nem csak gyógyteák alapanyagaként hasznosították, de színeztek vele lik?röket, gyomorkeser?ket, újabban pedig f?zete a húsvéti tojásfestés természetes kelléke lett.

Van egyéves,  kétéves, vagy ével? változata is  de a lényeg, hogy magjával könnyedén szaporítható.

Gyógyhatásai

Gyógyászati célra a  kinyílt virágokat kell gy?jteni  a csészelevelekkel együtt vagy csak a virágszirmot. A drog (Malvae arboreae flos ) festékanyagokat  nyálkát keményít?t cseranyagokat tartalmaz.

Hasonlóan a fehér mályvához, a kerti mályvarózsa f? hatóanyagai a nyálkaanyagok, ezért légúti és emészt?-szervrendszeri hurutos megbetegedéseknél használható mint hurutoldó, gyulladáscsillapító gyógynövény. Küls?leg vizes oldata kelések, gyulladások kezelésére használható.

A kozmetikai ipar  b?rkondicionáló, hidratáló anyagként használja fel. A kozmetikai készítményekben a növény virágának vizes kivonatát, vagy  a szárított és porított virágot használják. Hidratáló, gyulladáscsökkent?, összehúzó és vitalizáló hatású, minden b?rtípus esetén eredményesen alkalmazhatjuk.

A növény minden része ehet?, a gyökere elég édes ahhoz hogy mályvacukrot készítsenek bel?le, fiatal leveleit, a virágbimbókat  és a virágokat salátákhoz lehet adni.

 Egy csészébe egy teáskanálnyi szárított szirmot tehetünk, majd langyos vagy hideg vízben öt órán át állni hagyjuk. Szára és szárított gyökere is gyógyhatású. Fontos ásványokat, antioxidánsokat, vitaminokat és mucin jelleg? szénhidrátokat (nyálka) tartalmaz. Gyökerét bels?leg hasmenés kezelésére, a tibeti orvoslásban étvágyjavítóként használják. Küls?leg, – szárítva, ?rölve, borogatásként -, vérzéscsillapító, gyógyítja a fekélyes sebeket.

A virágból készített tea mézzel ízesítve remek üdít?ital .