Ünnepre készülve: jó minőségű vaj és tejszín

Egy norvég táplálkozási vizsgálat, amelyet a Bergeni Egyetem végzett, felveti a kérdést, érvényes-e az a feltevés, ami fél évszázadon át uralta a táplálkozástudományt: az tudniillik, hogy a táplálékban levő zsír – és különösképpen a telített zsír – egészségtelen volna.

A kutatók meglepően hasonlónak találták a táplálék hatását, akár alacsonyan feldolgozott szénhidrátról, akár zsírokról volt szó.

Véletlenszerűen kiválasztott mintán, kontrollcsoporttal, 38 hasi elhízású férfi táplálkozását írták elő és követték az állapotát: az egyik csapat magas szénhidrát tartalmú, a másik magas zsírtartalmú diétát tartott. Ez utóbbinak a fele telített zsír volt. Mérték a kísérletben résztvevő személyek hasi hájrétegét, elemezték a máj- és a szív értékeket, és a szív- és érrendszeri kockázati tényezőket.

A nagyon magas teljes zsírbevitel és a telített zsír bevitele nem növelte a kardiovaszkuláris kockázatot számításunk szerint” -jelentette ki a professzor Ottar Nygard kardiológus.

„A nagyon magas zsírtartalmú diétán levő résztvevőknél is lényeges javulások történtek, különféle fontos metabolikus kockázati tényező terén, mint a vérnyomás, vér-lipidek (trigliceridek), inzulin és vércukor szint.”

A jó minőségű táplálék egészséges, ezt állapították meg a kutatók.

Mindkét csoport diétája hasonló energiatartalmú, hasonló fehérje, többszörösen telítetlen zsírsav-tartalmú volt, a táplálék típusa azonos volt, és főként mennyiségben tért el. A hozzáadott cukor minimális volt.

Egészséges táplálékot kaptak, friss, alacsonyan feldolgozott, tápláló ételt, nagy mennyiségű zöldségfélével és rizzsel a lisztes termékek helyett. Elsősorban a teljes és a telített zsírok hatására voltunk kíváncsiak” – magyarázta Vivian Veum. „A zsírforrások is alacsonyan feldolgozottak voltak, főként vaj, tejszín és hidegen sajtolt olaj.”

A teljes energiabevitel az előírt határon belül volt. Még azoknál a résztvevőknél is csökkentek a zsírraktárak – vagyis a betegségkockázat -, akik a vizsgálat alatt növelték energiabevitelüket.

Vizsgálatunk eredménye azt mutatja, hogy az egészséges diétának nem a zsír vagy a szénhidrát mennyisége a lényege, hanem az elfogyasztott táplálék minősége.

A telített zsírokról azt gondolták, hogy elősegíti a szív- és érbetegséget azzal, hogy megemeli a ‘rossz’ – LDL koleszterint mennyiségét a vérben. De még a magas zsírbevitelű személyeknél – összehasonlítva más kutatásokkal – sem találtak jelentős emelkedést az LDL koleszterin szintjében.

Inkább a jó koleszterin szintje emelkedett a nagyon magas zsírbevitelű diétában.

„Az eredmények azt mutatják, hogy a legegészségesebb emberek valószínűleg jól tolerálják a magas telített zsírbevitelt mindaddig, amíg zsír jó minőségű és a teljes energiabevitel nem túl magas” – mondta a professzor.

A feltételezett egészségkockázat, ami a jó minőségű zsírokat meggyanúsította, erős túlzás volt. Sokkal fontosabb volna az embereket arra rávenni, hogy csökkentsék a feldolgozott, liszt-alapú termékek, a magasan feldolgozott zsírokkal és a hozzáadott cukorral készült termékek fogyasztását.”

Független.hu