Pácolt, füstölt húsok inkább csak mértékkel, hal azonban b?ven kerülhet a karácsonyi asztalra – javasolja Dr. Lichthammer Adrienn. A Semmelweis Egyetem Egészségtudományi Karának adjunktusa szerint az ünnepi menü is lehet egészséges, csak oda kell figyelni az elkészítési módra: ne süssünk b? zsiradékban, hanem roston vagy süt?zacskóban! Köretnek zöldséget, desszertnek gyümölcsös vagy teljes ki?rlés? gabonából készült édességet válasszunk – javasolja a szakember, aki szerint a nem megfelel?en összeállított menü még azokat is megviselheti, akik egészségesek, és nem érzékenyek vagy allergiásak semmilyen ételre.
Süssünk süt?zacskóban, alufóliában vagy roston, kerüljük a b? zsiradékot, és pároljunk! – tanácsolja Dr. Lichthammer Adrienn. A dietetikus szerint az Egészségügyi Világszervezet már korábban is jelezte, hogy a pácolt, valamint füstölt húsfélék nagymérték? fogyasztása káros hatással járhat, amelyr?l a nitrites pácsó, illetve a füstölés során az ételbe kerül? vegyületek tehetnek. A WHO újabb vizsgálata ezt meger?sítette, és a figyelmeztetést kiterjesztette az összes feldolgozott húsfélére és a vörös húsokra – teszi hozzá. A szakember szerint a világszervezet is azt hangsúlyozza, hogy ezeknél a termékeknél a mennyiségre érdemes odafigyelni, hetente egy-két alkalommal lehet ilyen ételeket fogyasztani. Szó sincs tehát arról, hogy le kellene mondani a húsfélékr?l, hiszen azok értékes fehérjeforrások, vitamin- és ásványianyag tartalmuk miatt fontos részei a táplálkozásnak – mondja a dietetikus.
Halászlé, rántott hal – a magyarok többsége még mindig ezekre gondol els?ként, ha a halfogyasztás kerül szóba, pedig ennél azért jóval gazdagabb a repertoár – mondja a dietetikus hangsúlyozva, hogy miközben a WHO ajánlása szerint heti rendszerességgel kellene halat fogyasztani, a magyarok többsége csak ilyenkor és húsvétkor választja ezeket a fogásokat. Hozzáteszi: érdemes olyan halakat beszerezni, amelyeknek értékes a zsírsav összetétele, tartalmaznak omega-3 zsírsavat, ilyen a busa, a lazac, a makréla, a szardínia, a hering vagy a pisztráng. Ami pedig az elkészítési módot illeti, a húsokhoz hasonlóan itt is a zsírszegény megoldás a javasolt.
A mák és a dió zsírsavösszetétele nagyon kedvez?, a máknak ráadásul magas a rost és a kalcium tartalma is, így bátran használhatjuk tölteléknek – ajánlja a dietetikus. Népszer?ek az aszalt gyümölcsök is, ám magas energia- és cukortartalmuk miatt inkább csak ízesítésre, díszítésre használjuk – mondja Dr. Lichthammer Adrienn, aki szerint az édességek egy részét érdemes gyümölcsre és tejjel, joghurttal, túróval készült desszertekre cserélni. Mivel a rostdús táplálkozásnak bizonyított szerepe van a vastagbélrák megel?zésében, ezért az ünnepek alatt is érdemes naponta többször teljes ki?rlés? lisztb?l készült pékárut, valamint zöldséget és gyümölcsöt fogyasztani.
A mértéktelenül fogyasztott energiadús ételek külön kockázatot jelentenek azok számára, akiknek valamilyen – anyagcsere, tápcsatorna – betegség miatt különleges étrendre van szükségük – hívja fel a figyelmet a dietetikus. Legyünk figyelemmel azokra a vendégeinkre, akik diétára szorulnak, és ne kínáljuk ?ket olyan étellel, itallal, amely számukra nem megfelel?! – teszi hozzá.
Kép forrása: itshungarian.com