Téli ajakápolás – készíts házilag ajakbalzsamot

Ilyenkor télen különösen nagyobb figyelmet kell fordítanunk ajkunk bőrének ápolására, hiszen ilyenkor az könnyebben kiszárad és repedezetté, cserepessé válik. Ez nem csak esztétikailag okoz kellemetlenséget, de  különféle fertőzések forrása is lehet. Az alábbiakban egy mindenki által könnyen elkészíthető ajakápoló balzsam receptjével ismerkedünk meg.

Az alábbi szabályok betartásával Te is könnyedén készíthetsz egyedi ajakápolót: ahhoz, hogy balzsamunk szilárd legyen és ajkunkról ne folyjon le, szükségünk van szilárd alkotóelemekre is ajakápoló készítésekor. Az egyik legfontosabb összetevő a méhviasz, melyet 15-20 százalékban ajánlatos használni, őt követik a különféle olajak és vajak 25-30 százalékban. Színezőanyagként felhasználhatsz kakaót, fahéjat, illatosításra pedig illóolajokat. Ha több vajat és viaszt használsz, annál testesebb lesz a balzsamod, viszont, ha több olajat akkor az sokkal fényesebb lesz és kevésbé tartós.

Kókuszolajas regeneráló ajakbalzsam

1. lépés: amire szükséged lesz:

  • tégely vagy tubus, amibe az elkészült balzsamot beleteszed (15 ml)
  • kis reszelő
  • hőálló üvegedény
  • kiskanál
  • méhviasz
  • kókuszolaj
  • E-vitamin olaj (opcionális)

2. lépés: az alaprecept:

Pontos mérés alapján is összeállíthatjuk, de én az egyszerűség kedvéért egy teáskanál segítségével mérek ki mindent, mert így éppen egy tégelynyi balzsamot fogunk kapni.

Arányok:

  • 2 rész kókuszolaj
  • 1 rész méhviasz
  • néhány csepp E-vitamin (opcionális)

3. lépés: az E-vitamin olaj:

Opcionális lehetőségként adhatunk hozzá néhány csepp E-vitamin olajat, mely bőrápoló tulajdonsága mellett megnöveli az ajakápoló élettartamát, de ha nincs, nyugodtan kihagyható, anélkül is sokáig eláll.

4. lépés: a kókuszolaj:

Mérjünk ki 2 teáskanál kókuszolajat. Önmagában ez az egyik leghatásosabb bőrtápláló testápóló, mely regenerálja a bőr sejtjeit és puhává teszi azt. Emellett baktérium- és gombaölő hatása van és lassítja a bőr öregedését.

5. lépés: a méhviasz:

Egy teáskanál méhviaszra lesz szükségünk. Nálam most tömbben volt a méhviasz, így azt kisebb darabokra törtem és lereszeltem. Győződj meg róla, hogy valóban egy teáskanálnyi mennyiséged van, ha kevesebb van, az nem feltétlenül rossz, de akkor a balzsamod puhább és olajasabb állagú lesz.

6. lépés: gőzölés:

Az alapanyagokat – kivéve a vitamint – gőz fölött kevergetve olvasszuk fel Amikor az olaj és a méhviasz egyformán felolvadt, vegyük le a tűzről és adjuk hozzá a vitamint, ekkor lehet ízesíteni és színezni is. A kész elegyet töltsük a tégelybe/tubusba.

7. lépés: használd!

Kb. fél óra hűvös helyen történő pihentetés után az ajakápoló használható.

 

Ez egy nagyon egyszerű recept, de remekül ápolja a kiszáradt ajkakat. Akárhova lehet kenni, még kézápolónak is tökéletes.

%d blogger ezt szereti: