Tejsavófehérje gátolja az öregedő izomzat gyengülését


A tejsavófehérje az izomépít?k és sportolók népszer? táplálékkiegészít?je, mert fokozza az izomtömeg felépülését. Több újabb vizsgálat arra utal, hogy a tejsavófehérje-fogyasztás az id?söd? emberek izmainak sorvadását is gátolja.
A teljes tehéntejb?l keletkez? savó kit?n? fehérje, mert legjobb forrása a szükséges aminosavaknak. Az izomfehérje felépülését ennek megfelel?en kifejezetten gyorsítja, ugyanakkor növeli az antioxidáns glutation szintjét, amely a szabadgyökök károsító hatását ellensúlyozza.Az öregedés az izomtömeg fokozatos leépülésével jár. A rendszeres tréning ezt jelent?sen fékezheti, bár teljesen megállítani nem tudja. Korábban a szaksajtóban olyan közlemények jelentek meg, amelyek azt tanácsolták az id?seknek, hogy kevesebb fehérjét fogyasszanak, mert a többletet nem tudják fölhasználni, fehérjeigényük csökken.Yifan Yang és munkatársai Kanadában évek óta az izomélettan kérdéseivel foglalkoznak. Idén a British Journal of Nutrition közölte dolgozatukat, amely 71 évesnél id?sebb emberek izomrostszintézisével foglalkozik. A munkacsoport 37 egészséges és panaszmentes férfit vizsgált, akik vagy nem fogyasztottak tejsavófehérje-készítményt, vagy emelked? adagban kapták a szert, 10-40 gramm dózis között.A vizsgált személyek fél lábbal kemény fizikai terhelést végeztek, miközben nyugalomban lév? lábuk izomzata volt a kontroll. A kutatók az izomszövet fehérjeszintézisét mérték, nyugalomban, illetve terhelés után, miel?tt azok vagy nem kaptak tejsavófehérjét, vagy különböz? mennyiséget fogyasztottak bel?le.

Kiderült, hogy nyugalmi állapotban az egészséges id?s emberek a fehérjehiányos étkezéshez képest napi 20 gramm fehérjebevitellel voltak a legjobb izomfehérje-egyensúlyban. Az izommunka az izomrostok fehérjeszintézisét viszont minden tejsavófehérje-adag esetén megnövelte. Optimális adagnak a 40 gramm bizonyult.

A kutatók hangsúlyozzák, hogy míg korábbi mérések tanúsága szerint fiatal emberek számára az izomzat fehérjeszintéziséhez az optimális dózis 20 gramm, és annál több tejsavófehérje már nem növeli a beépülést, addig az id?sebb korosztály esetén, a korábbi nézettel ellenkez?leg, a fiatalok fehérjeadagjának a duplája adja a legjobb eredményt izommunka esetén

Forrás:MTI