Stressz-2:Az állandó stressztől is kifejlődhet a férfiaknál a 2. típusú cukorbetegség

A Göteborgi Egyetem végzett 35 éven át követéses vizsgálatot 7500 göteborgi férfinál, ők fedezték föl, hogy jelentősen magasabb az állandó stresszben élő férfiaknak az esélye a 2. típusú diabétesz kifejlődésére.

1970-től követték a Göteborgban, 1915 és 1925 között született férfiak egészségi állapotát.

A teljes csoportból 6825-nek nem volt azt megelőzően cukorbetegsége,  koronáriás artéria-betegsége vagy sztrókja. 899-nél a későbbiek folyamán kifejlődött a cukorbetegség.

A stresszre még a kutatás elején rákérdeztek a kutatók, és megkérték, minősítse egy hatfokozatú skálán a stressz-szintjét, például: irritálja, szorong vagy alvási nehézségei vannak a munkakörülmények vagy családi okok miatt.

Kezdetben a férfiak 15,5 százalékának volt gondja az állandó munkahelyi vagy otthoni stresszel.

Azoknak a férfiaknak, akik állandó stressz alatt éltek, 45 százalékkal nagyobb kockázatuk volt a diabétesz kialakulására, mint az időnként stressz alatt lévőknek vagy a stresszt nem érzékelőknek.

A stressz és a cukorbetegség között az összefüggés akkor is statisztikailag szignifikáns maradt, ha kort, társadalmi-gazdasági státust, fizikai aktivitás-inaktivitást, BMI-t, vérnyomás-értéket, illetve vérnyomást csökkentő gyógyszer szedését kivették a vizsgálatból.

„Ma nem szokás a stresszt úgy tekinteni, mint a cukorbetegség megelőzhető okát” – mondja Masuma Novak, a kutatásvezető. „Mint a kutatásunk is mutatja, független kapcsolat van az állandó stressz és a diabétesz kockázata között, ami aláhúzza a megelőző intézkedések fontosságát.”

Forrás:Független.hu