Sötétbordó parlagfű riasztás

Tetőzik a parlagfűszezon, a gyomnövény pollenkoncentrációja elérte a kritikus átlagot. Különösen veszélyeztetett Debrecen és térsége, ahol ezért sötétbordó, azaz a 6-os skálán 4-es szintű riasztás van érvényben, de a kánikula miatt a pollenterheltségi értékek tovább nőnek, és minél nagyobb a pollenkoncentráció, annál erősebbek az allergiás tünetek.

A hatfokozatú skálát egyébként augusztus elején vezették be – mondta el a Hajnal-tájnak az ÁNTSZ megbízott Hajdú-Bihar megyei főorvosa. A vörös bordó szín a négyes fokozat, és azt jelenti, hogy egy köbméter levegőben 200-500 között van a parlagfű pollenjeinek száma, miközben már a százas érték is nagyon magas. A parlagfű-koncentráció egyébként 2007 óta folyamatosan emelkedik, tavaly érte el a legmagasabb szintet, de a szakember nem zárja ki, hogy 2011. újabb rekordot hoz majd.

Dr. Juhászné Halász Judit a Parlagfű-mentes Magyarországért Egyesület elnöke azt mondja, vészhelyzet van, a kánikulában gyorsabban nőtt és több a parlagfű, nagyobb a pollenkibocsátás, ami a szokásosnál is jobban megviseli az allergiásokat. Az elnök arra is felhívta a figyelmet, hogy a gyomnövény 90 százaléka a mezőgazdasági külterületeken van, ezért koncentráltabb intézkedéseket vár a hatóságoktól a mentesítéshez. Az egyesület is várja egyébként a bejelentéseket, az adatokat pedig a földhivatalhoz továbbítja.

Jelenleg minden negyedik, ötödik ember allergiás, többségük a parlagfűre érzékeny. Szakemberek megfigyelése szerint ugyanakkor évről évre nő a betegek száma, a légszennyezés, a magas ózontartalom ugyanis agresszívebbé teheti a polleneket – mondja Krasznai Magdolna, a Semmelweis Egyetem Fül-Orr-Gégészeti és Fej-Nyaksebészeti Klinikájának adjunktusa. A legjobb megoldás a parlagfűallergia esetében is a megelőzés. Egyrészt fontos, hogy megfelelő módon irtsuk a gyomnövényt, másrészt az allergiásoknak időben el kell kezdeniük a gyógyszer szedését.

Ha már kialakulnak a tünetek, hasznos lehet az orrmosás, amelyhez fiziológiás sóoldatot ajánl a szakember. A legtöbb virágpor reggel hat és dél között van a levegőben, ezért az allergiások ebben az időszakban lehetőleg minél kevesebbet tartózkodjanak a szabadban. Szellőztetni hajnalban vagy kora este érdemes, lefekvés előtt pedig hasznos hajat mosni, a hajon ugyanis rengeteg virágpor gyűlik össze napközben. Krasznai Magdolna emellett azt ajánlja az allergiától szenvedőknek, hogy csak zárt térben sportoljanak, a legjobb aktivitás ilyenkor az úszás. Érdemes naponta többször kezet és arcot mosni, az ablakot zárva tartani, a szemtünetekre pedig műkönnyet és napszemüveget használni.

Forrás: MR1 – Kossuth Rádió – Hajnal-táj
Grafika: MTI

Kapcsolódó anyagok:

A feketeköménymag az allergia ellensége