Sarkantyúvirág-a kerti mindenes!

Megint egy növény amely annyira sokoldalú, hogy egyenesen a kert ajándékának tekinthetjük.Igénytelen talajtakaró, vagy finom saláta adalék, esetleg kis segítség megfázás, vagy hólyaghurut esetén, de a kertészkedésben járatosabbak még a zöldségeiket is megvédhetik a segítségével ha jól megválasztják hova ültetik.

Általában úgy ismert mint dísznövény pedig az összes fenti állítás igaz vele kapcsolatban. És hogy miről beszélünk?Kerti sarkantyúka, latin nevén Tropaeolum majus amely dél-amerikai hazájából került Európába a 17. században. A Tropaeolum nemzetség Chile és Peru  területéről származik, ahol 80-90 faja él. Megtalálhatóak a trópusi esőerdőktől kezdve egészen a  hóhatárig. A perui Andok lejtői a sarkantyúvirág természetes élőhelyei. Alexander von Humboldt a híres német természettudós szerint az  Andok lejtőin élő növények ahogy a trópusi éghajlatról haladunk felfelé leképezik az  egész Föld növénytakaróját, és amelyik növény a meleg és nedves trópusokon ugyanúgy megél mint nagy magasságban a hideg légkörben, az képes elterjedni a világ minden táján.

Közép-Európában különösen jól érzi magát, meglepően buja növekedéssel hálálja meg a kertész gondoskodását, egész nyáron növekszik és virágzik. A húsos hajtások a földön fekszenek  járulékos gyökereket fejlesztve, vagy támfal segítségével a magasba törekednek. Az új levelek folyamatosan fejlődnek a hajtás csúcsán, a fiatal levelek kezdetben tagoltak, majd a növekedés során nagy lédús szinte kerek levelei száraik segítségével a fény felé fordulnak. Virágai a kénsárgától a sötét bordóig mindenféle színben pompáznak, csészelevelei szintén sárgásak ,és a virág legjellemzőbb része a hosszú sarkantyú amely egy nem a szokásos módon kifejlődő csészelevél kinövése a száron.

Ha a virágról azt mondtuk hogy  sarkantyújával kissé eltér a szokásostól, akkor még nem beszéltünk arról a különleges összetevőről amelyet bizony nem lehet megtalálni akármilyen növényben. A sarkantyúvirág benzil-izotiocianátot termel amely egy illékony mustárolaj, fanyar penetráns szaggal, tömény tiszta formájában irritálja a nyálkahártyát. A mustárolaj ugyan jelen van a növényben de közvetlenül nem érzékelhető. Amikor a növényi szövet sértetlen állapotban van az anyag rejtve marad egy vegyületben amelynek neve “benzil-izotiocianát-szulfát glikozid” . Ez a forma lehetővé teszi hogy az amúgy lipofil benzil -izotiocianát vízoldékony legyen és mélyen elrejtőzzön a sejten belül. Amikor a növényi szövet megsérül -kicsit megrágcsáljuk a levelet a virágot vagy a termést- a mirozináze enzim felbontja a vegyületet, és robban a mustárolaj bomba! …A sarkantyúcska minden szervében nagy koncentrációban képes tárolni a benzil-izotiocianát-szulfát glikozidot.

Mint gyógynövény

A fentiek szerint a növény minden része rendelkezik erős antimikrobiális, antibiotikus, és gombaellenes hatással.Fő felhasználási területei:

  • légúti fertőzések kezelése,beleértve a köhögés, megfázás és az influenza, a magjában lévő antibiotikum a bélflóra károsítása nélkül pusztítja el a légzőszerveket megtámadó baktériumokat.
  • csökkenti a  hurut kialakulását  és serkenti a váladék kiürülését
  • húgy- és ivarszervi-húgyúti rendszer fertőzései
  • külsőleg kisebb bakteriális fertőzések  horzsolások vágások kezelésére a teával történő lemosással
  • emmenagogue hatású:nem alkalmas  terhes nők, illetve azok számára akik gyermeket szeretnének vállalni, mivel használják a menstruáció támogatására (a terhesség korai szakaszában abortuszt idézhet elő. )
  • használják mint gyógynövényt hajhullás ellen, és a hajnövekedés fokozására

A tea elkészítése a szokásos módon történik:1-2 teáskanálnyi friss levelet 250ml forrásban lévő vizzel leforrázzu, hagyjuk állni legalább 10 percig, majd szűrjük .

Mint pikáns salátakiegészítő vagy fűszer

A növénynek minden föld feletti része ehető: leveleit pikáns, fűszeres ízük miatt salátaadalékként használják. A virág íze az édes borséra, illetve a retekére emlékeztet: sajtokkal, salátákkal együtt fogyasztják. Ecetes-sós lében tartósított virágbimbóinak, még zöld termésének  íze a kapribogyóéra emlékeztet. Fogyasztani csak nyersen ajánlott, ugyanis sütve-főzve vagy szárítva elvész az aromája.Érett magjait megszárítva és megőrölve borsot helyettesítő fűszert kaphatunk  ami a magban levő mintegy 10%-nyi mustárolajnak köszönhető.

Mint kerti segítő

Gyümölcsfák törzse köré vetve távol tartja a vértetveket, emellett a paradicsomot és a burgonyát is védi a kártevőktől.Hernyók, csigák, hangyák távol tartásában is hatékony.