Saját immunsejtek ronthatják az agytumor elleni vírusterápia hatékonyságát

Washington – Egyes halálos, gyorsan növekvő agydaganatok esetében ma már tumorölő vírusokat is alkalmaznak a páciensek kezelésére, a reményteli terápia klinikai próbái azonban a vártnál kevésbé hatékonyak: amerikai kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy a betegek egy részénél saját immunsejtjeik csökkentik a módszer hatékonyságát.

    Az Ohiói Állami Egyetem munkatársai vizsgálataikban megmutatták, hogy a páciensek saját immunrendszere gyorsan reagál, és megpróbálja eltüntetni a rákellenes vírust. Kiderült, hogy a betegek szervezete úgy válaszol a rákellenes vírusra, mintha fertőzés érte volna. Néhány órán belül specializálódott immunsejtek indulnak útnak, hogy eltávolítsák az agyba juttatott terápiás vírust – írták a kutatók a Nature Medicine című szakfolyóiratban megjelent tanulmányukban.
Sikerült azonosítaniuk az útvonalat is, amelyen keresztül ezek a természetes ölősejtek felismerik a betolakodót, és megtámadják azt. A terápiás vírusok felszínén időnként megtalálható egy olyan receptormolekula, amely az ölősejtek számára megkönnyíti felismerésüket. A betolakodó azonosítása után az ölősejt el is pusztítja a rákellenes vírust, még mielőtt az megtámadhatná a tumort – idézte a tanulmányt a ScienceDaily című tudományos ismeretterjesztő portál.
Egérkísérletekben sikerült a kutatóknak blokkolniuk a leleplező receptort, így a terápiás vírusok számára több idő maradt, mielőtt az immunsejtek elvégezhették volna feladatukat. A kutatók azt remélik, hogy a receptormolekulák megismerése közelebb vihet ahhoz, hogy előre jelezhessék, mely agydaganatos (glioblasztómás) pácienseknél fog működni a vírusterápia.    (http://www.sciencedaily.com/)

(MTI)