Pásztortáska (Capsella bursa-pastoris)

Egyéb elnevezései: palackfű, csapka, pásztorerszény, paptarsoly, pásztortarsoly, szűkésfű vagy szívkésfű, paperszény, békatarsoly, békalencse, büdös szaporafű, pásztor ostora, vérállatófű, porcogófű, vadmustár, élekhalok,

A káposztafélék családjába tartozó, Európában őshonos, de a világon sokfelé elterjedt, kertekben, mezőkön, városi területeken, útszélen, töltések mentén is jelenlevő egy- vagy kétéves növény. Szára 20 -50 cm magas, elágazó. Tőlevelei rózsában állók, hosszúkás lándzsa kerületűek, 5 -10 cm hosszúak, szárnyasan hasogatottak, szeldeltek. Szárlevelei kisebbek, fogas szélűek, vagy épek. A fehér virágok laza fürtökben nőnek, sugaras szimmetriájúak, négy szirommal. A magház és a becőketermések háromszögűek, ék alakútól a szív alakúig változnak („táska formájúak”), a lapos, felfelé álló termés a vékonyabb, csúcsos részével csatlakozik a kocsányhoz. Magvai nedves környezetben viszkózus anyagot bocsátanak ki, amihez a vízhez kötődő életciklusú rovarok hozzáragadnak, végül elpusztulnak. Ez felhasználható a szúnyogok irtására, mivel a növény elpusztítja a szúnyog lárváit, így egyfajta proto-húsevő növénynek is tekinthető.

Hatóanyag: kolin, acetilkolin, kálisó, tiramin, diozmin flavonglikozida, cseranyag, gyanta,

Alkalmazás:
belsőleg:
– vizelethajtásra,
– vértisztításra,
– vérzéscsillapításra (belső vérzés és erős menstruációs vérzés),

külsőleg:
– vérző aranyérre,
– nyílt sebekre,

Orrvérzés esetén a növény teájába mártott tampont az orrlyukba helyezve csillapítja a vérzést.

Figyelmeztetés: Belsőleg történő kezelés esetén a virágos hajtásból 10-15 grammnál ne fogyasszunk többet, a folyékony kivonatból 5-8 gramm a napi elfogatható mennyiség, külsőleg 3-5 gramm szérumból és 2 deciliter vízből készült forrázatot alkalmazzunk. Ha hosszú időn keresztül és nagyobb mennyiségben fogyasztjuk, befolyásolhatjuk vele a vérnyomást, illetve a pajzsmirigy működését. Alkalmazása nem javasolt terhesség idején, és a szoptatás ideje alatt sem.

Teájának elkészítése és adagolása: 1 evőkanál szárított növényt 10 percig főzünk 2 dl vízzel, szűrjük. Fogyasztása naponta három alkalommal javasolt.