Papsajt (Malva sylvestris)

Egyéb elnevezései: papsajtmályva, közönséges mályva, kereklevel? mályva

Európában, Ázsiában, Észak-Afrikában honos, gyomos társulásokban világszerte elterjedt. A félárnyékos és napsütéses él?helyeket kedveli; nem túl igényes a talaj min?ségével szemben, de a magas sótartalmú vagy nehézfémeket tartalmazó talajt nem viseli el. Zöldségként és gyógynövényként is felhasználják, de a talaj nitráttartalma feldúsulhat a levelekben.

Hatóanyag:antocián glikozid, cserz? anyag, foszfor, kalcium, nitrogén, polifenol,tannin, vas,

Vitamin: A, B1, B2, B3, C,

Alkalmazás:
bels?leg:
– gyomorgyulladásra,
– vastagbélgyulladásra,
– irritábilis bélszindrómára ,

küls?leg:
– szájnyálka gyulladásra,
– szájüregi fekélyre,

Tea: Fél ev?kanál gyógynövényt leforrázunk 2 dl vízzel, 15 percig állni hagyjuk, sz?rjük. Fogyasztása naponta egyszer étkezés el?tt fél órával javasolt.