Nyírédes, mint xilit alapú édesítőszer

A mai napon is többen megkérdezték a véleményem Norbi által forgalmazott Update Nyírédesről (Csökkentett kalóriatartalmú, xylitolos édesítő)

A termék összetétele: 99 % xilit és szukralóz.

A xilittel nincs is semmi bajom, de ott van az a fránya szukralóz, amiről hirtelen felindulásból azt sem tudtam, hogy mi az. Ezért utána néztem.

Nos mi is az a szukralóz? 

szukralozA szukralóz kémiailag a kristálycukorral (szaharóz) rokon, olyan szintetikus vegyület, amelyet közvetlenül a cukor molekulából állítanak elő azáltal, hogy három hidroxil (-OH) csoportot klór (-Cl) atommal helyettesítenek, és így keletkezik a szacharózból egy annál 400-800-szor édesebb anyag. Előnye a tiszta íz, a stabilitás úgy oldatban, mint magas hőmérsékleten, emellett alacsony és magas pH-n is stabil marad. Természetesen ennek is van E száma, mint minden élelmiszerekhez felhasznált adalékanyagnak. (E 955)

A szukralózt csak meghatározott élelmiszerekhez lehet felhasználni.

Ezek közé tartoznak többek között:
• Csökkentett energiatartalmú, ill. cukormentes italok (max. 300 mg/l)
• Csökkentett energiatartalmú, ill. cukormentes desszertek (max. 400 mg/kg)
• Csökkentett energiatartalmú, ill. cukormentes édességek (max. 800 – 1.000 mg/kg)
• Csökkentett energiatartalmú, ill. cukormentes lekvárok, dzsemek, zselék (max. 400 mg/kg)
• Édes-savanyú gyümölcs- és zöldségkonzervek (max. 180 mg/kg)
• Édes-savanyú konzervek halból, tenger gyümölcseiből és puhatestűekből (max. 120 mg/kg)
• Szószok és mustár (max. 450 ill. 140 mg/kg)
• Gabonából vagy diófélékből készült snackek (max. 200 mg/kg)
• Alkoholos italok (max. 250 mg/l)
• Táplálék kiegészítők (max. 800 – 2.400 mg/kg)

Mi szól mellette és ellene? 

Mint minden mesterséges édesítőszer, a szukralóz is ellentmondásos olyan szempontból, hogy bár biztonságosnak mondható, mégis akadnak akik szerint ehhez a kijelentéshez további vizsgálatokat kellene végezni. Főként annak tudatában, hogy mindössze 19 tanulmányt készítettek és ezeknek a vizsgálatoknak az időtartama eddig 2 év volt.

Mellette:

  • nincs keserű utóíze, mint a szacharinnak
  • az emésztőszervekben nem történik metabolizáció, nincs kalória felvétel
  • cukorbetegeknek is alkalmas, a vércukor értéket nem befolyásolja
  • kíméli a fogazatot
  • az aszpartammal ellentétben hőálló, sütésre főzésre alkalmas
  • az aszpartammal ellentétben, savas termékekben is stabil
  • jól oldható és keverhető más élelmiszeranyagokkal

Ellene (Az élelmiszeripartól független szakértők kritikái):

  • állatkísérleteknél vese és májnagyobbodás lépett fel
  • nagyon kevés tanulmányt végeztek a szukralózzal kapcsolatban: 19 db. Az aszpartám esetében 598,a szaccharin esetében 2374 tanulmány született. (Vannak olyan kutatók, akik szerint ez már szerteágazó kísérletnek felelt meg!?)
  • mostanáig emberrel kapcsolatban hosszútávú vizsgálat nem volt ( a 2 éves vizsgálati periódus nem igazán tekinthető hosszútávnak)
  • az emésztőszervekben felbontás következtében a diklórfruktóz hatása az emberi szervezetre még nem ismert teljesen
  • a szukralóz 2%-ban más, káros hatású elemeket, nehézfémet (pl. ólom, arzén, stb.) tartalmaz.
  • az ürülékkel a környezetbe kerülő “mesterséges” anyagok hatása az élőlényekre teljesen ismeretlen.
  • étvágygerjesztő hatása van, ami értelmetlen a diétások részére

Az elfogadott napi mennyiséget (ADI) testsúly-kilogrammonként 15 mg-ban állapították meg, mely mennyiség mindenesetre biztonságosnak mondható, lévén a mellékhatás mentesen fogyasztható maximális mennyiség 1500 mg/testsúly-kilogramm, 2 éves időtávú kutatások alapján. A hatóság nyilvánvalóan azért állapította meg  15 mg-ban a napi mennyiséget, mert nem biztosak ők sem abban, hogy ténylegesen kockázatmentesen alkalmazható adalékanyag.

Érdekes és súlyos mellékhatásokról ír Fran Gare a The Sweet Miracle of Xylitol című könyvében.  A könyv szerzője szerint az alábbi mellékhatások is megjelenhetnek a szukralóz hosszútávú fogyasztása esetén.

  • csökkenti a csecsemőmirigy méretét
  • megnövekszik a máj és a vese
  • csökkenti a nyiroktüszők száma a lépben és a csecsemőmirigyben
  • csökkent növekedési ráta
  • csökkent vörösvértestszám
  • kismedencei gyulladás
  • megnöveli a terhesség idejét
  • abortuszt idéz elő
  • csökkent magzati és placenta súly

A fentiek alapján nehéz lenne kijelenteni, hogy a szukralóz tartalmú élelmiszerek olyan egészségesek, vagy legalább is nem ártalmas a fogyasztásuk. Ezeket a  vizsgálatokat minden esetben rágcsálókon végezték és ha sokat keresgélünk találunk olyan tanulmányt is amely ezeket az eredményeket egytől egyig megkérdőjelezi. Akkor kinek van igaza? Mindenképpen érdemes lenne még további vizsgálatokat végezni ezzel az édesítőszerrel kapcsolatban, mielőtt nagymértékben elkezdjük a fogyasztásukat.

Én biztos, hogy elkerülöm, de ez csak az én álláspontom.