Növényi antibiotikumok-mi lehet az előnyük a szintetikussal szemben

teaA növényi antibiotikumokat már régóta használják a gyógynövények ismerői megfázás és influenza ellen,vagy hogy kivédjék a fertőzéseket ,növeljék a sebgyógyulás sebességét. Nos lehet hogy vissza kell térnünk a kiinduló ponthoz mert a baktériumok egyre ellenállóbbak a szintetikus szerekkel szemben.

Eredetileg az antibiotikumok élő organizmusok ( gomba, baktérium) által termelt anyagok voltak amelyek egy másik organizmus növekedését gátolták.A szintetikus antibiotikumok kiindulási alapjai általában a természetes vegyületek, amelyeket aztán az újabb kihívásnak –rezisztencia– megfelelően újra és újra módosítani kellett.

Mert a baktériumok találékonyak,  változékonyak és gyorsak. Szélsebesen alkalmazkodni tudnak a körülményekhez és alkalmazkodásuk eredményét szépen át is adják egymásnak vagy átörökítik az utódokba.

Egy tanulmány szerint a csirke takarmányhoz kevert tetracyclin hatására a csirkék béltraktusában élő baktériumok egy hét alatt rezisztenciát alakítottak ki, a velük dolgozó emberek béltraktusában a rezisztens fajok megjelenéséhez 3-6 hónap kellett. Mindkettő rendkívül rövid idő, de az egy hét szinte félelmetes.

Továbbá a mintában levő baktériumok nemcsak a tetracyclinre voltak rezisztensek de számos más a kereskedelemben forgalomban levő szerre is. A tanultakat tehát adaptálták egy másik molekulára is. Ez még félelmetesebb.

Hogy tudnak ebbe a versenyfutásba beleavatkozni a növények  a hatóanyagaikkal-kérdezhetjük jogosan.Nos az antibiotikumok mindegyike egyetlen elszigetelt molekula. A penicillin az penicillin ,a teracyclin az tetracyclin ,és nincs változatosság, mindig ugyanaz.Ehhez könnyű alkalmazkodni! Ezzel szemben a gyógynövények hatóanyag tartalma sokkal bonyolultabb. A fokhagyma 33 kénvegyülete mellett 17 aminosavat  és tucatnyi más vegyületet tartalmaz, a cickafarkfűben már legalább 120 féle azonosított vegyületet találtak.És ehhez még hozzá adhatjuk hogy az egész ebben az esetben több mint a benne levő anyagok összessége, a hatásért nem egy dolog felel, tehát alkalmazkodni is sokkal nehezebb hozzá.

Akkor néhány a sok közül

Az aloe. Az aloeról már kimutatták ,hogy hatékony Staphylococcus aureus, Pseudomonos aeruginosa, és a Herpes simplex vírus ellen . Az égett fertőzött sebek egyik legjobb gyógyszere.

Az édesgyökér:még felsorolni is sok amik ellen hatékony lehet.  Staphylococcus aureus,  Streptococcus sobrinus, S. mutans, Salmonella typhimurium, az Escherichia coli, a Candida albicans, Vibrio cholera. Sajnos azonban mellékhatása is van ,emeli a vérnyomást és a vízvisszatartást okoz ,emiatt csak óvatosan.

A méz és a propolisz,szerintem nem sokat kell ecsetelni antibiotikus tulajdonságaikat.

Kakukkfű:hogy mást ne mondjak a  kakukkfűben lévő természetes anyagok laboratóriumi tenyészetekben hatékonyabbak a pattanásokat kiváltó baktériumok ellen, mint a hagyományosan használt fertőtlenítő szerek például a benzoil-peroxid,és  a benne levő thymol még gombaölő hatékonysággal is rendelkezik.

A rozmaring : amely vagy 40-féle antibakteriális és vagy 20-féle antivirális anyaggal rendelkezik ,és az ételhez adva még a nem kívánt baktériumok szaporodását is képes gátolni.

Lehetne még  sorolni a  teljesség igénye nélkül:zsálya,gyömbér,hárs ,kasvirág. Az elkövetkezendő náthás-vírusos-influenzás időkben tehát bízzunk a gyógynövények erejében.