Niacin -a fiatalság forrása

Ki nem akar hosszú és egészséges életet élni.Egy egyszerű étrend kiegészítő segíthet  ebben.A B3 vitamin, vagy  ismertebb nevén a niacin  beillesztve  a  fonálférgek étrendjébe élethosszabbító hatást produkált: a férgek a szokásosnál egytizedével hosszabb életet éltek.A Michael Ristow  professzor által vezetett nemzetközi kutatócsoport szerint  a niacin  és a nikotinamid olyan effektust hoz létre a szervezetben mint a szabad gyököknek nevezett formációk, és ezeknek a léte a hosszabb élet titka. (A fonálférgekben ezek a reaktív oxigén gyökök meghosszabbították  az életet.)

Akkor most valami meglepő:nincs bizonyíték az antioxidánsok hasznosságára! (Ezt nem  először halljuk, egy Nobel-díjas már hosszabb eszmefuttatást tett ez ügyben)

Ez a kijelentés meglepőnek tűnik hiszen  a reaktív oxigén gyökökről az terjedt el hogy egészségtelenek,és sok bajnak forrásai. Ristow véleménye ellentmond a tankönyveknek.

A reaktív oxigén gyökök károsítják a szomatikus sejteket a sokszor emlegetett oxidatív stressz útján.Azok az anyagok amelyeket úgy nevezünk antioxidánsok és természetes módon megtalálhatók a zöldségekben,  a gyümölcsökben és egyes növényi olajokban képesek  semlegesíteni ezeket a szabad gyököket. Ezzel összefüggésben sok tudós úgy gondolja   az antioxidánsok jótékonyak az egészségre nézve.     Viszont !

Az az állítás amely szerint ezek az anyagok tabletta formájában bevive a szervezetbe támogatják az egészséget nincs tudományosan alátámasztva-professzor Ristow szerint.

Az nem vitatható hogy a zöldségek és gyümölcsök egészségesek,ez azonban valószínűleg másfajta összetevőiknek is köszönhető, például a polifenoloknak. Sőt…. egy egész furcsa kijelentés: “ a zöldségek és gyümölcsök egészségesek annak ellenére hogy antioxidánsokat tartalmaznak”-mondja a zürichi professzor. Ő  maga pedig meg van győződve arról hogy a kis mennyiségű reaktív oxigén gyök és az oxidatív stressz intézménye egészségjavító hatású és ezzel a sejtek egész jól meg tudnak birkózni.
Folytassuk a gondolatmenetet
A korábbi vizsgálatok kimutatták hogy az állóképességi sportok pozitív hatással vannak az emberi egészségre. Ezek a sportok pedig mind reaktív oxigén gyököket termelnek az emberi szervezetben amiket az antioxidánsok semlegesítenek.A kutatás szerint a niacin bekerülve a szervezetbe ugyanolyan metabolikus állapotot idéz elő mint a sport. A niacin trükkje tehát, hogy a szervezet azt érzi egy kiadós testmozgás után van még akkor is ha meg sem mozdultunk. Az ilyen vegyületek úgy ismertek mint exercise mimetikumok.
A kutatók a kísérleteket egy modell organizmuson végezték amely egy  csupán 1 milliméter hosszúságú féreg, és amely laboratóriumi körülmények között jól fenntartható. Élettartama csupán egy hónap így ideális organizmus az idősödéssel kapcsolatos kutatásokhoz.Tehát az étrendbe iktatott niacin egytizedével hosszabbította meg a férgek életét.
Milyen következtetést lehet levonni az emberrel kapcsolatban
 A tanulmány jelentősége egyértelmű az emberre nézve -mondja Ristow proffeszor – mivel a niacin metabolizmusa nagyon hasonló a férgekben és a magasabb rendű szervezetekben. Ristow következő kutatásának célja azt megállapítani ,van-e a niacinnak hasonló élethosszabbító hatása az egerekre.
A niacin és a nikotinamid széles körben használt étrend kiegészítők. Ristow szerint elképzelhető hogy a jövőben széles körű  gyógyászati célú  alkalmazására is fény derül.Természetes formában egész sor élelmiszer tartalmazza a niacint,  a hús, a máj, a hal mogyoró gomba rizs búzakorpa.Viszont még bizonyítani kell ,valóban létezik-e ez az élettartam hosszabbító hatás ,és azt, elegendő- e hozzá a  táplálkozással bevitt mennyiség. (Tehát a vizsgálat végén ugyanúgy nem lehetünk semmiben biztosak 😀 A niacinnak azért van más   jótékony hatása is amit  már bizonyítottak például a vér koleszterin szintjének csökkentése. )
 
Az elmélet
Ebben az esetben a niacin és a nikotinamid hatását egy sirtuin nevű enzimmel hozzák összefüggésbe. A sirtuin alakítja át a niacint nikotinamiddá. Plusz mindkét anyag részt vesz egyes gének működésének szabályozásában. (Még az is vitatott mind a mai napig is hogy a sirtuinnak van-e köze az élet meghosszabbításához.)
Ristow és csapata azt mondja a sirtuinnak valóban van élethosszabbító hatása de ez nem a gének szabályozásához kötődik hanem annak a folyamatnak az eredménye amelyben a niacin átalakul nikotinamiddá. Ezt még be is  lehetett bizonyítani olyan genetikailag módosított férgeken amelyekben nem tudott létre jönni a niacin metabolizmusa ,viszont a sirtuin enzim működése biztosított volt. Önmagában a sirtuin működése a niacin-átalakulás nélkül nem vezetett élethosszabbító eredményre.
Összefoglalva: a cím szerint -amit nem én adtam a cikknek csupán lefordítottam – megint megtalálták a fiatalság forrását. Viszont 19semmi sem biztos csak feltevések vannak. A fent emlegetett niacinban gazdag étrend jónak tűnik minden egyéb szempontból ,tehát nem tévedünk nagyot ha ilyen szellemben táplálkozunk .Azt viszont ne várja senki hogy folyamatosan 19 éves marad ! 😀