Nem kell annyit fertőtleníteni-egy kis piszok talán kevésbé árt?

A triklozan, ez a fertőtlenítő adalék, amely megtalálható a szappanokban, sok folyékony szappanban is, továbbá samponokban, fogkrémekben, májfibrózist (a máj hegesedését, a kötőszövet megszaporodását) és rákot okozhat hosszú távon – állapították meg a University of California (San Diego) kutatói.

“A triklozant egyre gyakrabban találni a környezeti mintákban, és egyre gyakrabban és egyre szélesebb körben a higiénés termékekben. Nagyon is reális a kockázata liqiud soapannak, hogy az emberekben májkárosodást okoz, ugyanúgy, ahogy a laboratóriumi állatokban (egerekben), különösen, ha kombinálódik más, hasonló hatású vegyületekkel” – jelentette ki Robert H.Tukey professzor, kémikus.

Tukey professzor és csapata egereken azt tapasztalta, hogy a triklozantól a máj szövetei átépülnek, nem lesznek képesek normálisan működni. A triklozannak kitett egerek hat hónap alatt, ami nagyjából 18 évnek felel meg az embernél, hajlamossá váltak májtumor kialakulására. Tumorjaik nagyobbak voltak, és sokkal gyakoribbak, mint a triklozan-mentesen tartott egereknél.

A kutatás arra a következtetésre jutott, hogy triklozan úgy fejti ki hatását, hogy zavarja működésében a méregtelenítő fehérjét, amely a szervezetidegen fehérjéket távolítja el a szervezetből. Ennek a stressznek az ellensúlyozására kezdenek szaporodni a májsejtek, és burjánzanak el idővel fibrózissá. A folyton ismétlődő triklozan expozíció és a májszövetek folyamatos burjánzása előmozdítja a tumor kialakulását.

A triklozan talán a leggyakoribb antibakteriális szer. Kutatások megtalálták nyomokban az anyatej minták 97 százalékában, a tesztelt személyek 75 százalékának vizeletében. De a környezetben nem kevésbé gyakori: a hét, leggyakrabban detektált vegyületek egyike az Egyesült Államok élővizeiben.

“Azzal csökkenthetjük az ember és a környezet expozícióját, ha abbahagyjuk a triklozan felhasználását, amelyet nagy tömegben, de kevés haszonnal használnak, még a folyékony kézmosószerben is” – állapította meg a kutató.

A triklozant már vizsgálja az FDA (Food and Drog Administration – Élelmiszer- és Gyógyszer Hatóság), túlságosan széleskörű elterjedtsége miatt, továbbá hormon-utánzó hatása és izom-összehúzódást rontó képessége miatt.

Forrás:fuggetlen.hu

Megjegyzés: Az egyik legkedveltebb fertőtlenítő hatású folyékony szappannak is ez a hatóanyaga! 🙁