Nehézfémekkel szennyezett a városi zöldség és gyümölcs

(MTI) – A belvárosban termesztett zöldség és gyümölcs tetemes mennyiség? káros anyagot, nehézfémeket tartalmazhat – derült ki egy német vizsgálatból.

A Berlinb?l származó eredmények egyértelm?en kimutatták, hogy a nagy forgalmú utak mentén termesztett termékek nehézfémtartalma részben az európai uniós élelmiszer-határértékeket is átlépte.
A Berlini M?szaki Egyetem kutatói 2010 nyarán vettek mintát fák környékér?l, hátsó udvarokból és kiskertekb?l – közölte a Die Welt cím? német lap internetes kiadása. A területek pontos helyét nem árulták el, nehogy vissza lehessen élni az eredményekkel, és a kertek helyét jövedelmez?bb beruházások vegyék át.
A vizsgálat alapján a nagy forgalmú utak mellett termesztett sárgarépa, mángold és paradicsom a szupermarketek kínálatához képest jóval több cinket, ólmot és rezet tartalmazott. Nikkel és kadmium esetében is magasabbak voltak az értékek.
Egyes nehézfémek magas koncentrációban egészségkárosodást idézhetnek el?.
Ina Säumel, a kutatás vezet?je mindazonáltal óva intett a pániktól. Utalt arra az angliai kutatók által tett nyilatkozatra, amely szerint a saját részre történ? városi zöldségtermesztést egészében szemlélve kell megítélni: a kockázatok értékelésébe egyebek között a friss leveg?n történ? mozgást vagy a közös természeti élményt is be kell vonni.
Már az is sokat javít a szennyezettségen, ha sövény n? az út és a kertészkedés helyszíne között – hangsúlyozta Säumel.