Napi négy ölelésre van szükségünk a túléléshez

„Napi négy ölelés a túléléshez kell, nyolc a megmaradáshoz és tizenkettő a fejlődéshez” – mondja Virginia Satir pszichoterapeuta.

Ezzel felállítja az ölelési ‘küszöbértékeket’, vagyis azt az oxitocinmennyiséget, amely a fizikai érintésre felszabadul bennünk.

Egy 20-másodperces ölelés képes csökkenteni a stressz káros hatását, a vérnyomás-emelkedést és a szívfrekvencia növekedést.

„A bőrben apró, ovális nyomásérzékelő pontok hálózata létezik, amely kapcsolatban van az aggyal a bolygóidegen keresztül. A bolygóideg  a test minden részével kapcsolatban van, a különböző szervekkel, beleértve a szívet is. Az egyik elmélet szerint a bolygóideg stimulálása megnöveli az oxitocinszintet, ami aztán a kedvező hatások egész sorát váltja ki.”

Egy 10-másodperces ölelés a következő biokémiai és fiziológiai reakciókat váltja ki a szervezetben (amelyek jelentősen hozzájárulnak az egészséghez):

  • csökkentik a szívbetegség kockázatát
  • fokozzák az immunrendszer működését
  • csökkentik a stresszt
  • csökkentik a fáradtságot
  • védenek a fertőzés ellen
  • enyhítik a depressziót

„Egy ölelést, egy vállveregetést, még egy baráti kézszorítást is feldolgoz a központi idegrendszer jutalmazási központja, ezért van nagy hatással az emberi pszichére, ezért tölt el bennünket örömmel. Nem számít, ki adja és ki kapja az ölelést. Minél többször vagyunk kapcsolatban másokkal – még a legcsekélyebb fizikai módon is – annál boldogabbak leszünk” – magyarázza Shekar Raman neurológus.

Mégis, hiányzik az érintés az emberek körében. Az emberek egyharmadának nem jut ölelés naponta. Háromnegyedük azt mondja, hogy többet szeretne belőle. Nem vált be a kényeztető terápia: ebédidőben kiszaladni egy kis kedves dédelgetésre, megfizetem, megkapom. Kiderült, hogy hiányzik belőle az, hogy bízzam az ölelést adóban. Idegenek ölelése kampányszerűen inkább csak az érzelmi terhelést fokozza. Marad a kedvenc állatunk szeretgetése.

Pedig az ölelés elűzi a magányérzetet, legyőzi a félelmet, növeli az önbecsülést, csökkenti a feszültséget.

Azoknál a gyerekeknél, akik ölelés nélkül nőnek fel, később tanulnak meg járni, beszélni, olvasni.

Az ölelésből oxitocin keletkezik, és minél több az oxitocin, annál könnyebb megbirkózni a stresszel. Az oxitocin csökkenti a stresszhormonok szintjét, főként a kortizolt, csökkenti a vérnyomásunkat, ami a szorongáskeltő eseményekre hatására emelkedik. Valószínűleg az oxitocin hatására gyógyulnak meg hamarabb a kedvenc állatok gazdái a betegségekből, valószínűleg az oxitocin miatt élnek tovább a házaspárok, mint a magányosok, és valószínűleg emiatt alakulnak támogató csoportok az alkoholbetegeknek, kábítószerfüggőknek, krónikus betegeknek.

Az oxitocinról megállapították, hogy csökkenti a drogok és az alkohol iránti vágyat. Pozitív hatással van a gyulladásra és a sebgyógyulásra.

Független.hu