Napi egy maréknyi dióféleség csökkentheti több betegség kialakulásának kockázatát

Naponta egy kis maréknyi dióféleség elfogyasztása csökkentheti a legsúlyosabb, életet veszélyeztet? betegségek kialakulásának kockázatát és egyúttal enyhíti ezek lefolyását – írta az International Journal of Epidemology cím? folyóirat csütörtökön megjelent számában, a hollandiai Maastrichti Egyetem munkatársainak kutatási eredményeit idézve.

A dióféleségekkel kapcsolatos kutatás egy csaknem harminc éve, 1986-ban kezd?dött átfogó táplálkozás tudományi projekt része, amelynek keretében a maastrichti kutatók mintegy 120 ezer n?t és férfit kérdeztek ki étkezési szokásaikról.
Mint a felmérésb?l kit?nt, a dióféleségek – köztük a mogyorófélék és a mandula – rendszeres fogyasztásának jótékony hatása leghatározottabban a légz?szervi megbetegedések, a cukorbetegség, valamint a neuro-degenerativ (a központi idegrendszer specifikus területein az idegsejtek pusztulásával járó) kórképek, mint például az Alzheimer-kór, illetve a Parkinson-kór el?fordulásának csökkenésében mutatkozik meg, de hozzájárul a keringési rendszert érint? rendellenességek, valamint a daganatos betegségek létrejöttének megakadályozásához is. A szervezet m?ködésére gyakorolt pozitív hatás egyformán érvényesül n?k és férfiak esetében.
Piet van den Brandt projektvezet? elmondta, a kutatás nyilvánvalóvá tette, hogy a dióféleségek egészségvéd? tulajdonságai a bennük meghatározott mennyiségben lév? zsírsavak, vitaminok, rostok és antioxidánsok együttes hatásán alapulnak. A betegségek kialakulása elleni védelemhez elegend? napi 15 grammnyi dióféle elfogyasztása mondta a maastrichti kutató. Ennél nagyobb mennyiség bevitele nem csökkenti tovább az elhalálozás kockázatát.
Figyelmeztetett arra, hogy a sokak által kedvelt mogyoróvajnak nincs semmilyen egészségvéd? hatása, abban ugyanis a mogyorón kívül növényi olajok, só és egyéb adalékanyagok is vannak, amelyek akadályozzák a mogyoró jótékony hatásának érvényesülését.

MTI