Mire jó az alga, a rozmaring meg a cékla – vagyis vissza a természeteshez!

Algakivonat, rozmaring, a szerzetesek körtéje (Luo Han Guo – Dél-nyugat Kínában honos gyümölcs, édesítőszerként használatos) – ezek és hasonlók nemsokára átvehetik a mesterséges élelmiszer-adalékok helyét. A kék-zöld alga kivonata helyettesíti majd a Blue No.1-t, a rozmaring a butilált hidroxi-toluolt (avasodásgátló, antioxidáns) vagy BHT-t és a szerzetesek körtéje az aszpartamot, mert ezeket az adalékanyagokat a tudatos, címke-böngésző vásárlók egyre inkább elkerülik.

A Chemical & Engineering News, az Amerikai Kémiai Társaság hetilapja szerint az ad módot a mesterséges színezékek, szintetikus  édesítőszerek és  tartósítószerek elkerülésére, hogy a kutatások olyan fázisba értek, amikor már hamarosan rendelkezésre állnak a természetes kivonatok.

(Tipikusan feje tetejére állított gondolkodás: néhány évtizeddel ezelőtt csak és kizárólag természetes élelmiszerfestékek voltak: céklából, sárgarépából, gyümölcsökből, klorofillból… Most újra felfedezik, azért, mert a vásárlóknak egyre nagyobb része nem veszi meg a mesterségessel színezettet. Sok lúd disznót győzött.)

Melody M. Bomgardner, a Chemical & Engineering News főszerkesztője megjegyzi, hogy nyomatékot adott a változás trendjének, hogy aggódunk a mesterséges adalékanyagok egészségre gyakorolt negatív hatása miatt. Egyes kutatások kapcsolatot gyanítanak bizonyos mesterséges színezékek és a gyermekek hiperaktív viselkedése között. Más kutatók szerint a mesterséges antioxidánsok rákkeltőek – a rágcsálókban. És ezek a kutatási eredmények gyökeret vertek a vásárló pszichéjében.

2013-ban már az USA-ban a vásárlók negyede számolt be arról, hogy elolvassa az élelmiszer címkéjét, és megnézi, van-e benne mesterséges színezék ésaroma.Ez a szám 15 százalékkal növekedett egy év alatt.

Európában gyorsabban lezajlott a váltás a természetes színezékekre. Másfél milliárd dolláros növekedéssel a természetes színezék üzlet vette át a vezetést.

Ma már sok élelmiszergyártó növényekből kivont színezéket használ, például kurkumát a sárgára színezéshez.

Tartósítószerként szerepel a rozmaring és a szerzetesek körtéje, ez utóbbi édesítőszerként is. A természetes zöld és kék színezéket nehezebb előteremteni, de a kutatók erre is találnak megoldást.

A múlt nyáron az M&M cukorkát gyártó cég megkapta az engedélyt az USA Élelmiszer- és Gyógyszerengedélyező Hivatalától arra, hogy a kék-zöld algából kivont festékkel színezhesse a cukorkát.

A tudósok most azon dolgoznak, hogyan lehetne természetes módon tartósítani a húst, kinyerni a vanília-aromát és édesíteni az élelmiszereket – kalória nélkül.

Forrás:Független.hu