Mindent másra kéne használni:a D-vitamin

A D-vitamin szedése segítheti a szívizomgyengeség gyógyulását  angol kutatás alapján.

A 163 szívbeteg részvételével folytatott kutatás kimutatta, hogy a bőrt érő napsütés hatására képződő D-vitamin szedése nyomán a szív működése javult, nagyobb erővel tudta a szervezetbe pumpálni a vért.
A Leedsi Oktatókórház kutatócsoportja, amely az Amerikai Kardiológusok Kollégiumának tanácskozásán mutatta be a tanulmányt, “meglepőnek” nevezte az eredményt – tudósított a BBC hírportálja.
A D-vitamin a csontok és a fogak egészségében létfontosságú szerepet játszik, azonban sokaknál mutatható ki a hiánya.
A kutatásban résztvevők átlagos életkora 70 év volt, és mint sokaknak ebben az életkorban, még nyáron is alacsony volt a D-vitamin-szintje.
“Kevesebb időt töltenek kint a szabadban, és a bőr D-vitamint előállító képessége is veszít a hatékonyságából, még nem nagyon tudjuk, miért” – magyarázta Klaus Witte kardiológus.

Szívelégtelenségük kezelésére eddig a már ismert gyógyszercsoportokat használták, mint béta-blokkolók, ACE-gátlók és néhányuknál már pacemakert is.
A kutatásban részt vevő betegek egy csoportja 100 mikrogrammos D-vitamin-tablettát, a másik csoportja hatóanyag nélküli, cukros pirulát kapott egy éven át minden nap. A változást szívultrahang segítségével vizsgálták.
A mérésekben kulcsfontosságú volt a szívverésenként a szívkamrákból kifelé pumpált vér mennyisége. Egészséges felnőttnél 60 és 70 százalék közötti a kipumpált vér aránya, szívizomgyengeséggel élőknél azonban csak a szívben lévő vér mintegy negyedét sikerül az izmoknak kijuttatniuk. Az átlagos ejekciós frakció értéke a tanulmány kezdetén 26%-volt.
Azoknál a résztvevőknél, akik D-vitamint szedtek, a 26 százalék 34 százalékra emelkedett. A placebó csoportban nem volt változás.
“Ez igen nagy növekedés, akkora, amekkorát a drága kezelésektől várunk. A D-vitamin olcsó, nincs mellékhatása és hatásosan javít a már orvosi kezelés alatt álló betegek állapotán” – magyarázta Witte.

A kutatók azt is kimutatták, hogy a betegek szíve kisebb lett, ami arra utal, hogy erősebbé és hatékonyabbá vált.
A Brit Szív Alapítvány munkatársa, Peter Weissberg szerint azonban hosszabb idejű, nagyobb léptékű kutatásra lenne szükség ahhoz, hogy kiderüljön, a szívműködés kedvező változásai miatt kevesebb lesz-e a tünet, tovább élnek-e a szívizomgyengeségen szenvedők.

A D-vitamin szedése minden életkorban javíthat a szívbetegek állapotán, a szívelégtelenség 75 éves kor felett már az emberek mintegy felét érinti.

Forrás: MTI, Science Daily

Megjegyzés:  100 mikrogramm D-vitamin  4000 NE-nek felel meg (1 NE = 0,025 μg kolekalciferol ). Ez a mennyiség jelen pillanatban Európában  a D-vitamin elfogadott  UL  szintje.

Az UL fogalma

A legfelső biztonságos szint/tolerálható felső beviteli szint (UL) az a maximális vitamin/ásványi anyag mennyiség, amely az összes forrásból származó, napi rendszeres bevitel mellett az egészségre feltehetően nem fejt ki kedvezőtlen, vagy ártalmas hatást. Az UL kockázat becsléssel meghatározott, tudományos megítélés eredményeképp megállapított élettanilag tolerálható érték. (www.ogyei. gov.hu )