Mindent másra kéne használni:a bazsalikom

Mindent másra kéne használni-így szokott kezdődni néhány cikkünk címe.  Ez a mostani azonban talán a legextrémebb történet az eddigiek közül:a bazsalikom esete a szemben lakó féreggel. A cikk végén videó is található olyanok számára akik végig tudják nézni azt a pár percet  ahogyan kipiszkálnak egy kb három centiméteres élő férget egy fiú szeméből. Csak  erős idegzetű olvasóink számára!
A történet aránylag hétköznapi módon kezdődött amikor a 17 éves fiú duzzadt szemmel jelent meg a limai  gyermekklinikán. A duzzanatról egy MRI segítségével azonban kiderült hogy egy 3cm-es féreg. A fiú bal szemében gyaníthatóan egy bagócslégy lárvája növekedett és az orvosok úgy döntöttek egy kis bazsalikom és egy csipesz segítségével azonnal eltávolítják a betolakodót.
A videón majd dr. Carolina Marchena szemész látható és asszisztense aki a fiú könnycsatornájához közel tartja a bazsalikomot hogy az illatával előcsalogassa legalább a  féreg fejét, és ezután a csipesz segítségével kihúzzák. A féreg mérete miatt nem volt valószínű hogy a “saját lábán” távozik .
Az emberbagócs (Dermatobia hominis) Közép- és Dél-Amerikában honos. Trópusi őserdők szélén és a dombos területeken 160–3000 méter tengerszint feletti magasságokban él. A kifejlett légy 1,5 centiméter hosszú, széles, kékesszürke, erős szárnyakkal rendelkezik. A madarak, baromfiak és a szarvasmarhák  élősködője, de akár az embert is megtámadja. A nőstény elkap egy nappali kirajzású ízeltlábút, pl. szúnyogot, atkát, kullancsot, és petéit annak hasára rakja, mely mint egy hordár cipeli azokat. Rászállva egy meleg vérű állatra vagy emberre, annak átadja azokat. A peték azonnal kikelnek a bőrön, majd a lárvák behatolnak a bőrbe, ahol tovább fejlődnek  és furunculus-szerű elváltozást okoznak. A „kelés” közepén található nyíláson át lélegzik a lárva és bűzös váladékot bocsát ki. A fertőzés általában a ruha által nem fedett területen, pl. a karon és leggyakrabban a fejen történik, de a lárva a ruhán át is képes behatolni.
A test hőjének segítségével kb. 8 hét alatt fejlődnek ki a lárvák. Bár a lárvák nem okoznak hosszútávú károsodást a gazdáikban ebben az esetben az agy és a melléküregek esetleges  elfertőződése növelte a kockázatot. Az nem derült ki számomra miért gondolták hogy a bagócslégy lárvája megérzi és pláne kedveli a bazsalikom illatát – valószínűleg valami népi megfigyelés a dolog alapja….és van benne valami, mint a népi megfigyelésekben általában.
A videót csak erős idegzetű olvasóinknak ajánlom.