Mindent másra kéne használni: megint a zöld tea

Isszuk hogy egészségesek maradjunk, krémeket készítünk belőle, sőt még fagylaltot is, használjuk gyulladáscsökkentésre és fogyókúrára, a zöld tea népszerűsége folyamatosan nő az utóbbi időkben. Mi az a gyökeresen más amire eddig még nem gondoltunk vele kapcsolatban. Nos aligha találná ki közülünk bárki: a zöld tea váratlan új szerepe, hogy segít javítani az egyik diagnosztizáláshoz használt képalkotó technika az MRI minőségét.

A történet a vas-oxidnál kezdődik. A kutatások kimutatták, hogy a  nanorészecskék – és különösen a vas-oxidé- jól használhatóak az orvosbiológiai képalkotó technológiákban. A nanorészecskéknek azonban megvannak a hátrányai is. Hajlamosak könnyedén csomóba tömörülni, és segítségre van szükségük ahhoz, hogy a testben eljussanak a célpontjukhoz. Ezeknek a kérdéseknek a megoldásához a kutatók  megpróbálták a nanorészecskéket természetes anyagokhoz kapcsolni. A zöld tea vegyületei amelyek gyulladásgátló és rákellenes tulajdonságokkal rendelkeznek tölthetik be ezt a szerepet.

Egy egyszerű egylépéses folyamatban a kutatók bevonják a vas-oxid nanorészecskéket a zöld tea vegyületeivel az úgynevezett katechinekkel, majd bejuttatják a rákos egerekbe.

Az MRI bizonyította hogy a képalkotó ágensek összegyűltek a rákos sejtekben, és erős kontrasztot mutattak a környező nem tumoros sejtekkel. A kutatók megállapították, hogy a katechinbe-burkolt nanorészecskék ígéretes jelöltek a MRI és hasonló alkalmazások esetén.

SD, How green tea could help improve MRIs