Milyen táplálékok csökkentik a krónikus gyulladás kockázatát?

A Liverpool-i Egyetem Öregedés és a Krónikus Betegségek Intézete összeállította azoknak az élelmiszereknek a listáját, amelyekkel megel?zhetjük szervezetünkben a krónikus gyulladást, ami – köztudomásúan – hozzájárul a legalattomosabb betegségek, mint a rák, a szívbetegség, a cukorbetegség és az Alzheimer-kór kialakulásához.

A gyulladás természetes módon jön létre a szervezetben, de amikor rossz irányt vesz vagy túl hosszú ideig tart, létre jön a betegség-folyamat.

A polifenoloknak van megel?z? szerepük a krónikus betegségek elkerülésében, és a zöldségek és a gyümölcsök tartalmaznak b?ségesen polifenolokat.

Ezeknek a mikrotápanyagokban gazdag anyagoknak az egészségre gyakorolt hatása az elfogyasztott mennyiségt?l – és annak a szervezetbe való felszívódásától függ.

A polifenolok részt vesznek a sejtek közötti kommunikációban.

A T-limfociták (T-sejtek) a vérrel az egész testünket bejárják, sejt-rendellenességeket, fert?zés nyomait keresve.

Segítik a citokineket (jelz?molekulákat) az immunválasz megadásában, felgyorsítják a fehérvérsejtek közlekedését a fert?zés vagy trauma helyére. A citokinek m?ködését is befolyásolja a zöldség- és gyümölcsfogyasztás.

Egyel?re keveset tudunk a különféle fenolok citokin-módosító hatásáról, amit a limfociták indítanak el.

Az Institute of Aging and Chronic Disease (Öregedés és Krónikus Betegségek Intézete) éppen ezeket a különféle polifenolokat, azok hatását tanulmányozta.

„Kutatásunk azt mutatja, hogy a vörös- és a fokhagyma, a kurkuma, a piros sz?l?, a zöld tea és az acai bogyó a gyulladásképz?  anyagok kibocsátását segítenek csökkenteni a krónikus gyulladás veszélyének kitett emberekben” – jelentette ki Sian Richardson kutató.

„Az id?sebb emberek inkább ki vannak téve krónikus gyulladásnak, ?k hasznát látják az isorhamnetin, resveratrol, curcumin és vanillic-sav táplálékkiegészít?knek – vagy azoknak a táplálékforrásoknak, amelyek ezeket a bioaktív molekulákat tartalmazzák.”

A tanulmány a British Journal of Nutrition cím? folyóiratban jelent meg.

Forrás: http://www.eurekalert.org/pub_releases/2016-05/uol-wfc051616.php

Független.hu