Miért maradnak egészségesek a vad növények a rajtuk élő számtalan mikroba ellenére?

A Pennsylvania Állami Egyetem virológusa azt mondja: „A legtöbb vad növényen vannak vírusok. De egyetlen betegségtünetet sem találni azok közül, amelyeket a termesztett növényeinken látunk.”

Marilyn Roossinck növénypatológus professzor, környezeti mikrobiológus és biológus. Több, mint 7000 egyedet megvizsgált, található-e rajta vírus.

A Roossinck tanulmányozta vírusok jó része új vírus, bár kapcsolatban vannak a termesztett növényeken él?kkel.

A kutató azt mondja, hogy azoknak a vírusoknak a fele, amelyek a vadon él? növényeket fert?zik meg, állandóan jelen vannak a növényen, perzisztensek.

A vírusok az anyanövényr?l átszármaznak az utódokra, a magok közvetítésével. A kutatók még mindig csak ott tartanak, hogy megpróbálják kideríteni, mit csinálnak a vírusok a növényekben. Mivel olyan gyakran megtalálhatók, Roossinck szerint valamilyen szerepük kell, hogy legyen a növények életében.

A kutatások azt bizonyítják, hogy a vírusok néhány növényre jó hatással vannak, edzettebbé teszik ?ket, segítenek túlélni az extrém h?mérsékletet, a szárazságot.

„Amikor az emberek a vírusokra gondolnak, súlyos betegségek és halál jut az eszükbe, például az AIDS vírusa.”

Costa Rica-i kutatóútján viszont azt látta, hogy a vadon növ? növények, amelyeket senki nem gondozott, egészségesebbek voltak, mint a gondozott mez?gazdasági táblák.

Megfigyelte, hogy a kísérleti táblán a körülbelül 10 000 vad növényfajta legtöbbje egészségesnek látszott. A tanulmányozott vad növény a Fabaceae (babfélék) családba tartozott. Ugyanakkor, a termesztett növények: dinnyék, narancs, ananász és aloe, amelyeket a kísérleti parcella közelében termesztettek, nem voltak teljesen egészségesek.

„Amikor bementem az erd?be, a vad növények egészségesen, buján tenyésztek. Aztán odébb mentem 10 kilométerrel, és a mez?gazdasági táblán a növények nem néztek ki olyan egészségesnek. Az erd?ben a növények tele vannak mikrobákkal: vírusok, gombák, baktériumok, míg a haszonnövényekben a farmerek azzal küzdenek, hogy kiküszöböljék a mikrobákat. Talán itt van az összefüggés.”

És valóban, az egyik növényi vírust, amely gyakran megtalálható az erd?ben, megtalálták a közeli dinnyeföldön is. A dinnyének súlyos betegséget okozott, míg a vad növényeken semmilyen tünet nem látszott.

A vírus tanulmányozása után kiderült, hogy a haszonnövényr?l kerültek be a vad növényekbe, mégis, a vad növények valahogy egészségesek maradtak.

Roossinck kíváncsi, hogyan tudják elkerülni a vad növények a betegséget. Jó lenne, ha a módszert meg lehetne honosítani a mez?gazdaságban, mondja.

Független.hu