Mazsola- ha valami igazán tökéleteset keresünk

Mármint nassolás céljából, ha folytatni akarom a címben elkezdett mondatot. Szóval a mazsola úgy t?nik egy újabb tökéletes nassolni való-korábban már volt szó az olajos magvak el?nyeir?l is- és remélem a cikk végére mindenki egyet ért majd velem.

A sz?l? és a mazsola fogyasztása szinte felfoghatatlanul régre nyúlik vissza. A vad sz?l? már létezett id?számításunk el?tt 35 millió évvel amikor a Vitis sezonnensis már honos volt a mai Dél-Franciaország területén. A vadászó-gy?jtöget? lakosság valószín?leg  ismerte a sz?l?t mint ételt és azt is felismerhette, hogy a sz?l? szárított formában is ehet?, miután a szemek leestek a földre és a napon kiszáradtak. Az újk?korban már szárították és ezzel lehet?vé vált a tárolása az ínségesebb id?kre, vagy könnyen magukkal vihették a vándorlásaik során. Err?l a korai használatról van bizonyíték a mediterrán térségben talált falfestményeken, vagy az Izraelben talált bronzkori leleteken.

Ha ugrunk egy nagyot az id?ben  az ókori Rómába érkezünk ahol minden társadalmi réteg számára közönséges mindennapi táplálékot jelentett a kenyérrel és az olívabogyóval együtt. A legédesebb sz?l?t szárították és kulcsfontosságú szerepet játszott a rómaiakra annyira jellemz?  hatalmas lakomák menüjében. S?t a római orvosok már el?írták néhány betegség kezelésére. A római legionáriusok segítségével a sz?l? és a bel?le készült termékek terjedtek szerte a birodalomban és a rómaiak után is fontos élelmiszer maradt Európában. A következ? pár évszázadot megint homály fedi amíg a 12. században ismét megjelenik a mazsola. A következ? 200 év , a keresztes hadjáratok, a kereskedelem fellendülése Európa és a Kelet között ismét er?sítette a mazsola népszer?ségét a katonák, az utazók és a kalandorok körében.

Majd ismét egy nagyobb ugrás a modern Európába ahol  továbbra is nagyra értékelték mazsolát mint tartós energiaforrást és  tápanyagot. A két világháború során a mazsolát  ideális eledelnek tartották a katonák élelmezésében. Cukor liszt és tojás hiányában az energiadús  mazsola lehet?séget adott hogy a katonák egy kis édességhez jussanak.

Végül  miért is ilyen értékes tápanyag/édesség/rágcsálni való a mazsola.

A mazsola természetes formában tartalmaz egy sor értékes tápanyagot és nem utolsó sorban kellemes édes íz?. A szárítás segítségével a sz?l?szem jobban tárolható és szállítható, kevésbé romlékony, és ha jól csináljuk  megmarad a tápanyagok  kényes egyensúlya úgy,  ahogy a eredeti sz?l?szemben.   Jó forrása az oldható és oldhatatlan rostoknak, a véd? bioaktív fitokemikáliáknak, cukrai a glukóz és a fruktóz kell? mennyiség? energiát szolgáltatnak, magas kálium és alacsony nátrium tartalmú, valamint összehasonlítva más gyümölcsökkel több benne a vas és a magnézium. Akkor részletesen.

A bór

Eddig nem említettem ugyan, de a mazsola jó forrása a bórnak. 2,2 mg/ 100gr. Egészen kicsi kell bel?le, mégis van néhány dolog amire jelent?s hatással van. Bórhiányos étkezés hatására károsodnak a kognitív funkciók és a finom motoros mozgások id?sebb embereknél. Ezeket a tüneteket kb. 3mg bór napi bevitelével orvosolni lehet. 6mg. elemi bór bevitaelével pedig javítani lehet az arthritisz és oszteoarthritisz tüneteit. Fájdalom és feledékenység ellen -kis túlzással- mazsola !

A rostok

A sz?l?ben lev? cukrok a vízvesztés során alakulnak át rostokká,  és a mazsolában már 5gr./100 gr. fruktooligoszaccharid (FOS) található. A magas rosttartalmú étkezés  pedig számos civilizációs betegség- elhízás, cukorbetegség, szívbetegségek, székrekedés,  vastagbél daganat -kockázatát képes csökkenteni. A  fruktooligoszaccharidok ráadásul prebiotikumként is m?ködnek, vagyis nem bomlanak le az emészt?enzimek hatására az emészt?traktusban hanem változatlan formában elérik a vastagbelet. Ott pedig a jótékony bélflóra növekedését segítik el? mert táptalajként szolgálnak számukra. Az emberi immunrendszer egy részét pedig ezek a bélbaktériumok alkotják, tehát ha jól tartjuk ?ket mi is jól járunk. Mazsolával az immunrendszer er?sítéséért!

A bork?sav

A bork?savnak nincs semmi köze a fentebb emlegetett bórhoz, csak a nevükben van némi hasonlóság. Sz?l?ben, mustban, borban és a mazsolában is el?fordul. A mi szempontunkból igen fontos tulajdonsága hogy  a bork?sav segíti az étrendben lev? ásványi anyagok biohasznosulását, például a vasét is. Magyarán ha például vassal dúsított gabonafélékhez még mazsolát is adunk növelhetjük a vas felszívódását, valamint ha mazsolát is teszünk mindenféle salátába növelhetjük a vas és   a kálcium felszívódását. Eltér?en más gyümölcs-savaktól (mint például almasav és citromsav),a bork?sav változatlanul jut el a vastagbélig, ahol  a bélbaktériumok erjesztés útján rövid láncú zsírsavakat készítenek bel?le.  Ezek a savak jelent?s szerepet játszanak nemcsak a vastagbél hanem az egész szervezet egészségében. A bork?sav és a fruktánok egyaránt pozitívan hatnak a bélben él? jótékony baktériumainkra, tehát a mazsola tényleg egy prebiotikus élelmiszer.

Ami még számunkra fontos

A mazsola kiváló polifenol forrás (mint  quercetin és kaempferol), vannak benne fenolos savak (mint hydroxycinnamic sav és származékai ), triterpének ,és fitoösztrogének  (daidzein and genistein) is, továbbá jó forrása a B-vitaminoknak.Igen er?s antioxidáns.

Nézzük a vizsgálatokat

-hetente 3 adag sz?l? /és vagy mazsola fogyasztása 12%-kal csökkenti a cukorbetegség kockázatát.  Ebben a vizsgálatban az áfonyatermészetesen megel?zi a mazsolát a maga 26%-ával ,de az alma,  a körte, a szilva és a banán mögötte kullog.

-ha ugyanazt a kalóriát mazsolából vagy egyéb snackból fogyasztjuk el a mazsola 23%-kal  kevésbé emeli az étkezés utáni glükóz szintet, és pozitív hatása még a cukorbetegséggel összefüggésben mért egyéb értékekre is kiterjed.

– továbbá egy 2013-as klinikai tanulmány szerint a mazsola fogyasztás összefüggésbe hozható a megnövekedett jóllakottsággal és ebb?l ered?en  csökkent  élelmiszer-fogyasztással, valamint az LDL-koleszterin, a triglicerid, és az oxidált LDL koleszterin szintek  szignifikáns csökkenésével.

Ezek szerint megint  találtunk egy igazán egészséges rágcsálni valót !

Forrás:

-naturalmedicinejournal.com/journal/2015-07/raisins-improve-glycemic-control ,

– www.nutrition-and-you.com/raisins.

-www.raisins.net/Raisins_and_Health_200810