Mákolaj: elixír a bőrnek, a hajnak és a körömnek

Az emberiség már több évszázada használja a mákot, nemcsak energiaforrásként, hanem mint a legkülönböz?bb gyógykészítmények alkotóelemét is. Az antik világ atlétái például mézzel és borral kevert mákmagokat fogyasztottak, hogy így ?rizzék meg erejüket és egészségüket.

A törékeny növény tejéb?l nyert ópiumon kívül a másik f? produktum a mákolaj (Oleum papaveris). A mákolajat a kis szürkéskék mákmagokból nyerik hideg sajtolással, és miként mifelénk többnyire tisztában vannak vele: a magokban nincs semmiféle narkotikum (sok külföldi éppúgy visszautasítaná a mákos kalácsot, mint az ópiumpipát).

A mákolaj a lenmag vagy a kendermag olajához hasonló tulajdonságokkal büszkélkedhet. Vannak benne értékes esszenciális zsírsavak (ómega-3 és ómega-6), ám az említett másik két olajhoz képest a mákolaj kevésbé zsíros, világosabb szín?, és lassabban szárad ki. Ez utóbbi tulajdonságát els?sorban a fest?k használják ki a különböz? színek kikeverésekor.

Gyönyör? haj, kemény csontok

Szenteljünk egy kis figyelmet a mákolaj el?nyös tulajdonságainak és az egészségre nézve jótékony hatásainak. A mákolaj a már említett telítetlen zsírsavak mellett nagy mennyiségben tartalmaz kalciumot, magnéziumot, vasat és E-vitamint. Valóságos elixírként kiválóan hat a b?r, a haj, a köröm és a csontok állapotára. Az esszenciális zsírsavak – csakúgy, mint a lenmagolaj és a kendermagolaj esetében – táplálják, hidratálják, regenerálják, óvják és selymessé is teszik a b?rt. A mákolaj kiváló a száraz, töredezett, ekcéma vagy gyulladás következtében sérült b?rre, és segítséget nyújt különféle sömörök esetén is.

Magas kalcium- és magnéziumtartalmának köszönhet?en a mákolaj táplálja, védi és rugalmassá teszi a körmöket és a hajat. Emiatt a mákolajat sokszor felfedezhetjük az arckrémek, hajbalzsamok és kondicionálók összetev?i között.

Az olajban lev? kalcium már az anyaméhen belül is támogatja a megfelel? csontfejl?dést. Megel?zhet? vele a csontritkulás és a fogszuvasodás korai kialakulása.

A mák és az idegrendszer

A mákaromának köszönhet?en a mákolaj nyugtatóan hat a lélekre. Jelent?s mértékben nyugtatja a központi idegrendszert, segítséget nyújt idegi eredet? betegségek, lelki kiegyensúlyozatlanság és stressz esetén. Kiválóan alkalmazható masszázshoz és illóolaj-keverékekben. Csillapítja az izomgörcsöket és a fejfájást, valamint el?segíti a nyugodt alvást. (Erre utal a mák latin neve is: Papaver somniferum annyit jelent, hogy álmot hozó.) Alkalmazása jótékony hatású például a stressz (a szül?k válása, örökbe fogadás stb.) miatt magas vérnyomásban szenved? serdül?kre és fiatalokra. Érdekes tény továbbá, hogy az ómega-3 zsírsavak javítják a sejtek inzulinérzékenységét (vagyis el?nyösen alkalmazhatók a 2-es típusú cukorbetegség megel?zésében, illetve kiegészít? kezelésében – a szerk.)

Daganatmegel?zés

Az olajsav, amely szintén megtalálható a mákban, javítja az emlékez?képességet, és csökkenti a vérnyomást. Az utóbbi id?k kísérletei alapján mostanában a mellrák megel?zésének egyik lehet?ségeként emlegetik a legtöbbet.

Mákolaj a konyhában

A mákmagokat emberemlékezet óta használják a konyhában. A mákolaj rendkívül finom és kellemes illatú, alkalmas hideg vagy meleg, édes vagy sós ételek készítésére, beletehetjük salátaöntetekbe, f?zhetünk és süthetünk is vele. Nem csupán finom, hanem jó érzéssel is eltölthet bennünket a fogyasztása, hiszen a telítetlen zsírsavak segítenek megel?zni a szív- és érrendszeri betegségek kialakulását.

Ha egyszer túl sokat enne, és elkezdene “égni” a gyomra, vegyen be egy kanálnyi mákolajat. Meglátja, hogy egy kis id? múlva már nem lesz semmi baja.

Legyen tehát akár testi, akár idegrendszeri, lelki-érzelmi problémája, vagy egyszer?en csak szeretne egy jó, illatos mákos kalácsot, a mákolaj mindig kiváló és egészséges alternatívát kínál.

Forrás: Vladimír Vonásek

Szakmailag ellen?rizte és kiegészítette: Németh Imréné Éva fitoterapeuta, természetgyógyász,