Magvas gondolatok – A szezámmag

A szezám (Sesamum indicum) egy Indiából származó, körülbelül egy méteres magasságú, lágyszárú trópusi növény. Szára és levele mirigyszőrös, virágai kétajkúak, rózsaszínűek. A szezám a termesztésbe elsőként bevont növények egyike. A közel-keleti népek kultúrájában a „Szezám tárulj!” felkiáltás mágikus erejű: hozzásegítheti az embert a meggazdagodáshoz. Talán azért esett a választás éppen a „szezám” szóra, mert ezen apró magok hatalmas táperővel rendelkeznek. Az írásos emlékek arról tanúskodnak, hogy ezek a népek ismerték a szezámmag figyelemre méltó tápértékét.

Az ókoriak kincset érő magvai

szezam

Sesamum indicum

A szezám Babilon csodálatos függőkertjeinek egyik legfontosabb terménye volt. A szezámmag a város történetében mindig nagy megbecsülésnek örvendett, termesztését az uralkodók is figyelemmel kísérték. A szezámmagot, tartalmazó küldeményeket a legszigorúbb őrizet mellett szállították a szomszédos országok előkelőségeinek. A korabeli szerződésekben is felbukkan a szezámmag. Egy régi táblafelirat említést tesz egy kölcsönről, amelyet pénzben és szezámmagban folyósítottak. Egy másik felirat arra hivatkozik, hogy egy férfinak és családjának élelmet, italt és szezámmagot juttattak.
A babiloniak szívesen használtak szezámmagot sütemények, egyéb édességek, szeszesitalok és bor készítésére. Az asszonyok előszeretettel keverték a szezámmagot mézzel, és ezt az édességet fogyasztották nemi vágyuk és termékenységük növelésének céljából.
A szezámmagot nemcsak táplálékként, hanem illatszerek alapanyagaként is megpróbálták hasznosítani. Hérodotosz szerint a babiloniaknak a szezámolaj volt az egyetlen kozmetikumuk; illatával, nyugtató hatásával semmiféle bőrápoló szer nem vetekedhetett.

A szezámos sütemény titkainak feltárása

Dr. Formica a New Jersey állambeli Old Bridge-ből arról számolt be, hogy számos esetben sikerrel kezelte az általa „férjes asszonyok szindrómájának” nevezett tünetcsoportban szenvedő betegeit, akik fáradtságról, munkájuk és a nemi élet iránti közömbösségről, amellett idegességről, álmatlanságról fej- és hátfájásról panaszkodnak.
Dr. Formica gyógykészítménye az aszparginsav kálium- és magnéziumsójából áll. Talán nem véletlen, hogy ezekből a vegyületekből igen sok található azokban a szezámmagból és mézből készült édességekben, amelyeket az ókori babiloni asszonyok oly szívesen fogyasztottak. A méz nagy mennyiségű aszparaginsavat tartalmaz, a szezámmag, pedig rendkívül gazdag káliumban és magnéziumban. Ha együtt fogyasztjuk őket, bőségesen ellátják a szervezetet az aszparaginsav kálium- és magnéziumsóival – pontosan azokkal az anyagokkal, amelyeket az orvos javasolt.
Dr. Formica a 4-6 hétig folytatott kúrát betegeinek 87 százalékánál hatásosnak találta. Azt mondja, a gyógyszer szembetűnő változásokat idézett elő. A kezelés nyomán az asszonyok vidámat és élénkek, szexuálisan aktívak lettek, a felkeléskor olyan kipihentnek érezték magukat, mint már hosszú idő óta sohasem. Férjeik kimondhatatlanul hálásak dr. Formicának a házastársuk fizikai és érzelmi állapotában bekövetkezett javulásért. Formica doktor azonban megjegyzi, hogy ez a fajta kezelés nem mindig célravezető. Az állandó fáradtság ugyanis
Betegség, tünete is lehet, máskor, pedig pszichológiai okokra vezethető vissza. A „férjes asszonyok szindrómája viszont nem betegség, hanem hiányállapot, amikor is az ember csak nehezen vagy egyáltalán nem képes jól érezni magát Ezekben az esetekben a szer hatása bámulatos.

Szezámmag és méz felhasználásával magunk is könnyen készíthetünk olyan édességeket, amelyek gazdagok az aszparaginsav kálium- és magnézium sójában. Ezek a sütemények bőségesen tartalmaznak még E-vitamint – amelyet a termékenység vitaminjának is neveznek –, valamint kalciumot, foszfort, telítetlen zsírsavakat és lecitint, amelyek az egészség megőrzéséhez ugyancsak nélkülözhetetlenek. De ez még nem minden. A szezámmag 50 százalékkal több fehérjét tartalmaz, mint a hús.

Mire jó még a szezámmag?
•    öregedés gátló hatás
•    segít a szív és érrendszer egészségének megőrzésében
•    csökkentheti a magas koleszterinszintet
•    segít  a vérnyomás szabályozásában
•    támogatja a légzőszervek egészségét
•    csökkenti a légúti görcsök előfordulását  asztmásoknál
•    magnézium és kalciumforrás
•    megóv a csontritkulás kialakulásától
•    hozzájárul a kollagén és az elasztin képzéséhez a szervezetben, melyek  a csontok és ízületek struktúráját és rugalmasságát támogatják
•    könnyít a reumatikus artritisz panaszokon
•    csökkenheti a gyulladásokat
•    segíti az emésztést, bélmozgást
•    megőrzi a vese és a máj egészségét
•    fokozza az erőnlétet
•    csökkenti a feszültség okozta- és a migrénes fejfájást,
•    elősegíti a nyugodt alvást, főleg a menopauzával küzdő nők alvásproblémái estében

A szezámmagot rendkívül sokféle módon tudjuk elkészíteni. Készülhet belőle pirított és sózott formájában szezámsó (gomasszió), kenyérbe és péksüteménybe süthetjük, salátára, köretre szórhatjuk. Fontos azonban, hogy a nehezen elrágható piciny magokat az emészthetőség megnövelése érdekében durvára daráljuk és így fogyasszuk el, mert ha a mag nincs feltárva, kevéssé hasznosul a szervezetünkben.

Forrás: Csodatevő gyógynövények,  Wikiperdia, punmiris.com