Levendulabor – ahogy én készítem

Több száz éves hagyomány a borba levendulát tenni és naponta meginni belőle egy – három kupicával álmatlanság, frontérzékenység, migrénes  és ideges eredetű fejfájások esetén. Ehhez a borhoz vörösbort szoktak felhasználni, szerintem leginkább egy félédes „Fekete Herceg” (Pinot Noir) boralap illik a levendulához és a szokottnál eltérő összetevőihez.

2 liter félédes Pinot Noir (ha nincs, megfelel bármely testes vörösbor),

50 g Levendulavirág,

10 g Kardamomimag (összetörve),

200g Akácméz,

100g Arany mazsola,

1/2  Egész fahéjrúd,

1/2  Vaníliarúd,

Az összetevőket belekeverjük a borba, ezután 14 napig állni hagyjuk, majd szűrjük és hűtőben vagy hűvös helyen tároljuk. Fogyasztása naponta három alkalommal javasolt, alkalmanként 0,5 dl-es mennyiségben lassan kortyolgatva.