Levendula (Lavandula angustifolia)

Egyéb elnevezései: közönséges levendula, keskenylevel? levendula, francia levendula, orvosi levendula, szagos levendula, valódi levendula,

Az ajakosvirágúak családjába tartozó, a Földközi-tenger mellékér?l származó félcserje. Szára fél méternél magasabbra is megn?, elágazó. A levelek lándzsás alakúak, 2-3 cm hosszúak, szélük hátragöngyöl?dött, alul eleinte szürkésen molyhosak, kés?bb zöldek. A virágok szaggatott vékony álfüzérben állnak. A párta halványabb vagy sötétebb ibolyakék, a csésze liláskék.

Hatóanyag: pinén, kámfor, lavandin, cseranyag, szaponin, glikozid, kumarin,

Alkalmazás:
bels?leg:
– idegeskedésre,
– puffadásra,
– szélhajtásra,
– ideges eredet? szívpanaszokra,
– epetermelés serkentésére,
– epehajtásra,
– vizelethajtásra, (enyhe hatású)
– vérnyomáscsökkentésre, (enyhe hatású)

küls?leg:
– reumás panaszokra (szeszes bedörzsöl?ként),
– nyugtató fürd?,

Levendulaszesz készítése: 1 rész illóolajat oldunk 99 rész 70%-os alkoholban.

Levedulafürd? készítése: 75 g virágot vászonzacskóban 2-3 liter forró vízbe teszünk, 10 percig letakarva áztatjuk, majd kivesszük és ezzel a teával, kiegészítjük a fürd?vizet.

Teájának elkészítése és adagolása: Fél ev?kanál gyógynövényt leforrázunk 2 dl vízzel, 15 percig állni hagyjuk, sz?rjük. Fogyasztása naponta kétszer étkezés után javasolt, emésztési zavarok esetén étkezés el?tt fél órával.